Wykonanie
Z podanych składników wyszło tak ok 1 , 5 litra zupy1 łyżka
oliwy1,2 l
wody2 małe
ziemniaki2 małe
marchewki2 małe
pietruszki1 pęczek
dymki2
łodygi selera naciowego3 łyżki chudego
jogurtu naturalnegogarść
natki pietruszki1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka nasion
kolendry (mielonych)1 łyżeczka
przyprawy curryszczypta
płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania)lekki
sos sojowy - do smaku
sól i
pieprzDymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy
olej, wrzucamy
dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy
ziemniaki,
marchewkę,
pietruszkę,
seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy
płatki chili, kumin,
kolendrę,
curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy
jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję
jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył),
sosem sojowym i ewentualnie
solą i
pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie
natką pietruszki.Pysznie smakuje z
razowym chlebem z
pestkami dyni (i z
masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-))Smacznego!