ßßß Cookit - przepis na Krem marchewkowy z kwiatowym dodatkiem

Krem marchewkowy z kwiatowym dodatkiem

nazwa

Wykonanie

Pyszna zupa o niezwykłym smaku ze zwykłej marchewki :)
Przepis obiecany wczoraj.
składniki:
bulion warzywny:
1 litr wody
40 g koncentratu bulionu warzywnego - przepis TU
350 g marchewki (2 duże pęczki)
100 g masła
60 g syropu z kwiatów bzu czarnego - przepis TU
120 g ziemniaków
sól
1 łyżeczka sosu sojowego
sok z 1 cytryny lub limonki
100 g jogurtu naturalnego
szczypta chilli lub świeżo mielony pieprz
dodatki:
wstążki marchewki ugotowane na parze
natka kolendry
kwiaty bzu czarnego -jeśli jeszcze są
wykonanie:
Koncentrat bulionu wymieszać z ciepłą wodą.
Marchewki pokrojone w talarki włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego grubo masłem; zalać szklanką bulionu warzywnego; resztę masła położyć na wierzchu.
Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone marchewki wyjąć z piekarnika.
Do Thermomixa wlać resztę bulionu i syrop kwiatowy, dodać ziemniaki i sos sojowy, przełożyć marchewki z całą zawartością naczynia żaroodpornego i wszystko podgrzać 10 min. / 80*C / obr. 2
Dodać sok z cytryny, jogurt i chilli i zmiksować 30 s. / obr.10
Podawać udekorowane wstążkami uparowanej marchewki i posiekaną kolendrą.
Inspiracją był przepis z gazetki kulinarnej (niestety nie wiem z jakiej, bo przechowywałam
wycięty przepis )
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/06/krem-marchewkowy-z-kwiatowym-dodatkiem.html