Pyszna zupa o niezwykłym smaku ze zwykłej marchewki :)Przepis obiecany wczoraj.składniki:bulion warzywny:1 litr wody40 g koncentratu bulionu warzywnego - przepis TU350 g marchewki (2 duże pęczki)100 g masła60 g syropu z kwiatów bzu czarnego - przepis TU120 g ziemniakówsól1 łyżeczka sosu sojowegosok z 1 cytryny lub limonki100 g jogurtu naturalnegoszczypta chilli lub świeżo mielony pieprzdodatki:wstążki marchewki ugotowane na parzenatkakolendrykwiaty bzu czarnego -jeśli jeszcze sąwykonanie:Koncentrat bulionu wymieszać z ciepłą wodą.Marchewki pokrojone w talarki włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego grubo masłem; zalać szklanką bulionu warzywnego; resztę masła położyć na wierzchu.Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone marchewki wyjąć z piekarnika.Do Thermomixa wlać resztę bulionu i syrop kwiatowy, dodać ziemniaki i sos sojowy, przełożyć marchewki z całą zawartością naczynia żaroodpornego i wszystko podgrzać 10 min. / 80*C / obr. 2Dodać sok z cytryny, jogurt i chilli i zmiksować 30 s. / obr.10Podawać udekorowane wstążkami uparowanej marchewki i posiekaną kolendrą.Inspiracją był przepis z gazetki kulinarnej (niestety nie wiem z jakiej, bo przechowywałamwycięty przepis )