Wykonanie
Przynajmniej raz w tygodniu robię
curry, to stało się już tradycją w moim domu. Tego dania nauczyła mnie moja koleżanka z RPA. Wcześniej nigdy nie przepadałam za
curry, pewnego dnia Sharon zaprosiła mnie na
curry z
baraniną, poszłam bez przekonania, spróbowałam, i w zasadzie to zmieniło moje życie kulinarne. Od tamtego momentu zaczęłam używać innych przypraw, sięgać po inne produkty, w zasadzie od tamtego czasu zaczęłam gotować.

Składniki
Garam Masala 1 łyżkaCumin 1 łyżka
Cynamon 1 łyżka
Imbir 1 łyżeczka
Kardamon 1 łyżeczka
Kolendra kilka ziaren
Kurkuma 1 łyżka
Liść laurowy 1 liść
Goździki 3 sztuki
Mleko kokosowe cała puszka 400 ml,
Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci),
Papryka słodka 1 łyżeczka
Papryka ostra 1 łyżeczka
Sól do smaku (na sam koniec)
Mięso (najlepiej
cielęcina lub
baranina, ale może byc też
wolowina)
Pomidory w puszce,
Czosnek,
Cebulka,Jeden
ziemniak,
Oliwa 1 łyżka.Do wysokiego, dużego garnka wlewamy
oliwę, przysmażamy
cebulę i
czosnek a następnie dodajemy wszystkie
przyprawy oprócz
soli. Przysmażamy
przyprawy,
daje nam to intensywny aromat, mocno mieszamy i dodajemy kilka łyżek
wody. Powstaje ciemna pasta, dodajemy
mięso oraz
ziemniaka. przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby
mięso się dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy
pomidory gotujemy chwilę i dodajemy
mleko kokosowe. Sprawdzamy
mięso, jeśli jest miękkie czas doprawić
solą sos. Dodajemy odrobinę
soli do smaku.Podajemy z
ryżem.