Wykonanie
W sezonie jesiennym nie można pominąć tego dania w jadłospisie. Jest proste w wykonaniu i nie wymaga wielkich nakładów czasu.Przepis można modyfikować w zależności od upodobań.Mój jest następujący:2 szt.
papryka czerwona średniej wielkości (może być każdy inny kolor)250 g
mięsa mielonego1 czerstwa
bułkawoda lub
mleko do namoczenia
bułki ok szklanki1
jajkosól,
pieprz,
papryka słodka do smaku
tymianek1-2 łyżki
mąki1 łyżka
masła1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiW
papryce wycinam otwór od góry, pozbywając się gniazda nasiennego, jednak nie wyrzucam odciętego kawałka. Odcinam gniazdo nasienne, a resztę pozostawiam do przykrycia
papryki.Czerstwą
bułkę namaczam w
mleku lub wodzie, odciskam i dodaję do
mięsa mielonego. Dodaję
jajko i
przyprawy, całość mieszam. Ta przygotowanym farszem napełniam
papryki, przykrywam odciętym kawałkiem i umieszczam w naczyniu do pieczenia. Dodaję niewiele
wody do naczynia w zależności od wielkości, żeby
papryka zbytnio się nie wysuszyła w czasie pieczenia. i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę ok 40 minut. Po tym czasie wyjmuję
papryki, płyn z naczynia przelewam do niewielkiego garnka, zagotowuję. W międzyczasie
masło mieszam z
mąką i
pietruszką, tworząc kulkę. Dodaję ją do wrzącego
wywaru, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Paprykę podaję z
ziemniakami z
wody,
kaszą lub
ryżem. Na zdjęciach również z
sałatką szwedzką z
ogórków.Większe
papryki można po upieczeniu podzielić na pół np.: dla dzieci.
