ßßß
Kasza, której użyłam, wyprodukowana jest z pszenicy durum i wymieszana jest z drobniutkim makaronem vermicelli. 100 g suchego produktu (niecałe pół szklanki, a po ugotowaniu około 1,5 szklanki) ma zaledwie 296 kcal.
Składniki:½ szklanki kaszy bulgur (około 125 g)1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 posiekana cebuli1 łyżka masła1 jajko1 łyżka bułki tartej + kilka łyżek do panierowania1 łyżka mąkisól i pieprzolej do smażeniaKaszę ugotować w 2 szklankach posolonej wody.
Cebulę zeszklić na maśle. Przestudzoną kaszę wymieszać z rozdzielonym widelcem tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki.
Do kaszy dodać jajko, łyżkę bułki tartej i łyżkę mąki. Dodać pieprz do smaku i ewentualnie dosolić.
Wyrobić zwartą masę i uformować małe kotleciki (kotlety najlepiej formować dłońmi zwilżonymi zimną wodą). Każdy kotlecik panierować w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Podawać z sałatą
lub w sosie z ziemniakami