ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy bulgur z tuńczykiem

Kotlety z kaszy bulgur z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Kasza bulgur to niskokaloryczna kasza z wysuszonych zbóż, najczęściej pszenicy. Dobrze się gotuje, nie przypala się i nie skleja, ale przede wszystkim świetnie smakuje. Przygotowałam z niej kotlety z tuńczykiem, ale w głowie już mam kolejne pomysły na wykorzystanie tak fajnego produktu.
Kotlety z tuńczykiem mogą stanowić samodzielne danie, podane z sałatą i kremem balsamino. Mogą być również zamiennikiem tradycyjnych kotletów, podawanym z ziemniakami i warzywami, choć wtedy warto podać je z sosem.
Z podanych proporcji wychodzi około 7 kotlecików (dla 2-3 osób)
Kasza, której użyłam, wyprodukowana jest z pszenicy durum i wymieszana jest z drobniutkim makaronem vermicelli. 100 g suchego produktu (niecałe pół szklanki, a po ugotowaniu około 1,5 szklanki) ma zaledwie 296 kcal.
Składniki:
½ szklanki kaszy bulgur (około 125 g)
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 posiekana cebuli
1 łyżka masła
1 jajko
1 łyżka bułki tartej + kilka łyżek do panierowania
1 łyżka mąki
sól i pieprz
olej do smażenia
Kaszę ugotować w 2 szklankach posolonej wody.
Cebulę zeszklić na maśle. Przestudzoną kaszę wymieszać z rozdzielonym widelcem tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki.
Do kaszy dodać jajko, łyżkę bułki tartej i łyżkę mąki. Dodać pieprz do smaku i ewentualnie dosolić.
Wyrobić zwartą masę i uformować małe kotleciki (kotlety najlepiej formować dłońmi zwilżonymi zimną wodą). Każdy kotlecik panierować w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Podawać z sałatą
lub w sosie z ziemniakami
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/05/kotlety-z-kaszy-bulgur-z-tunczykiem.html