Wykonanie
Kasza bulgur to niskokaloryczna
kasza z wysuszonych zbóż, najczęściej pszenicy. Dobrze się gotuje, nie przypala się i nie skleja, ale przede wszystkim świetnie smakuje. Przygotowałam z niej kotlety z
tuńczykiem, ale w głowie już mam kolejne pomysły na wykorzystanie tak fajnego produktu.Kotlety z
tuńczykiem mogą stanowić samodzielne danie, podane z
sałatą i kremem balsamino. Mogą być również zamiennikiem tradycyjnych kotletów, podawanym z
ziemniakami i warzywami, choć wtedy warto podać je z sosem.Z podanych proporcji wychodzi około 7 kotlecików (dla 2-3 osób)
Kasza, której użyłam, wyprodukowana jest z pszenicy durum i wymieszana jest z drobniutkim
makaronem vermicelli. 100 g suchego produktu (niecałe pół szklanki, a po ugotowaniu około 1,5 szklanki) ma zaledwie 296 kcal.

Składniki:½ szklanki
kaszy bulgur (około 125 g)1 puszka
tuńczyka w kawałkach w sosie własnym1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 posiekana
cebuli1 łyżka
masła1
jajko1 łyżka
bułki tartej + kilka łyżek do panierowania1 łyżka
mąkisól i
pieprzolej do smażenia
Kaszę ugotować w 2 szklankach posolonej
wody.
Cebulę zeszklić na
maśle. Przestudzoną
kaszę wymieszać z rozdzielonym widelcem
tuńczykiem,
cebulką i
natką pietruszki.

Do
kaszy dodać
jajko, łyżkę
bułki tartej i łyżkę
mąki. Dodać
pieprz do smaku i ewentualnie dosolić.

Wyrobić zwartą masę i uformować małe kotleciki (kotlety najlepiej formować dłońmi zwilżonymi zimną
wodą). Każdy kotlecik panierować w
bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

Podawać z
sałatą
lub w sosie z
ziemniakami