Wykonanie
O tym, że
kasze zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik wie chyba większość z nas. W teorii może to brzmi bardzo zachęcająco, ale niestety gorzej jest z praktyką. Większość z nas za
kaszami nie przepada. Wolimy je zastąpić
makaronem,
ryżem czy
ziemniakami. Wiele lat temu
kasza zajmowała pierwsze miejsce w każdym domu: była podstawowym składnikiem do
mięsa, farszów czy pierogów. Dziś jest trochę inaczej. W moim rodzinnym domu
kasz właściwie się nie jadało, bo większość z nas na ich widok się krzywiła. Do dnia dzisiejszego moja mama nie może uwierzyć, że je teraz jadam :). Sama na początki nie miałam pojęcia, że ich oferta jest aż tak bogata. Dostępne są m.in:
kasza jaglana, gryczana, kukurydziana,
manna,
kuskus, jęczmienna.
Pod względem wartości odżywczych nawet nie ma ich co porównywać z
ryżem czy
makaronem (nie wspominając już o ziemniakach), bo zdecydowanie przebijają ich o głowę. Zawierają duże ilości
skrobi, błonnika, witamin z grupy B, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Powinny być nieodłącznym elementem każdego zdrowego odżywiania.
Kasza kuskus jest jedną z moich ulubionych, przede wszystkim na czas przygotowania i smak. Wystarczy ją zalać
bulionem czy
wodą, odczekać 5 minut i gotowe. Produkowana jest z twardej pszenicy durum i zawiera duże ilości
białka. Idealna jest na śniadanie lub na porządną porcję obiadową. Poniżej przedstawiam propozycję na obiad:
kasza kuskus z warzywami i
tymiankowym kurczakiem.

Składniki (na 1 porcję):
KASZA:
pół szklanki
kaszy kuskusszklanka
bulionupołowa
czerwonej cebulipół szklanki
mrożonego zielonego groszkupół
czerwonej paprykiłyżka
oliwy z oliwek z
suszonych pomidorów4
suszone pomidoryząbek
czosnkuprzyprawy:
sól,
pieprzKURCZAK:
100 g
fileta z kurczakałyżka
oliwy z oliwekłyżeczka
miodułyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
tymiankuząbek
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:
1.
Kaszę kuskus zalewamy
bulionem. Odstawiamy na ok. 5 minut.
2. Przygotowujemy marynatę do
kurczaka:
oliwę z oliwek,
miód,
sok z cytryny,
tymianek, posiekany ząbek
czosnku,
sól,
pieprz mieszamy ze sobą i marynujemy fileta. Odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 30 minut od czasu do czasu polewając go sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
3. Na
oliwie z
suszonych pomidorów podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulkę. Dodajemy pokrojone
suszone pomidory,
czerwoną paprykę i mrożony
groszek. Całość dusimy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy
kaszę kuskus i przyprawiamy do smaku. Podajemy z upieczonym
kurczakiem.
Sam
kurczak idealnie będzie się komponował
solo jako główne danie czy też dodatek do sałatki. Wychodzi bardzo soczysty i aromatyczny.

Obiad idealny zarówno na ciepło jak i na zimno.