Wykonanie
Jak do tej
pory najwspanialszą pizzę, jako udało mi się zjeść, kojarzę niezmiennie z Rzymem i niczym nie wyróżniającą się pizzerią nieopodal Coloseum. Pamiętam, jak wycieńczeni całodziennym zwiedzaniem siedzieliśmy z M. na betonowym murku i wertowaliśmy przewodnik w poszukiwaniu miejsca godnego naszych wygłodniałych żołądków. I nagle olśnienie: lokal usytuowany dokładnie naprzeciwko okazał się być tym rekomendowanym w przewodniku. Jakaż była nasza radość, gdy uśmiechnięty pan kelner w średnim wieku przyniósł nam dwie idealnie chrupiące i pachnące pizze...pamiętam, że zamówiłam wtedy moją ukochaną Caprese :) Smak nie do zapomnienia....Wielkie więc było moje zaskoczenie (niezwykle miłe zresztą), gdy M. stwierdził, że nasza domowa pizza, jaką ostatnio przygotowałam, smakowała równie wspaniale, a w zasadzie to i lepiej od tej z Romy :)Hmmm... chyba muszę podpisać się pod tą rekomendacją ;)Pizza- ciasto(przepis z Kwestii Smaku)(2 ok. 40 cm pizze)400 g
mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu 1 łyżeczka
soli 250 ml letniej
wody 40 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwyDodatki:2
czerwone papryki2
cebule (biała i czerwona)2 duże kulki
mozarellifilet z kurczakaprzyprawa gyros250 ml gęstego
przecieru pomidorowegołyżeczka
oreganopół łyżeczki
tymiankuodrobina
chilli (opcjonalnie)
sól i
pieprz (opcjonalnie)listki świeżej
bazyliioliwa do smażenia
Przygotuj zaczyn
drożdżowy:
drożdże rozkrusz, dodaj pół kubka ciepłej
wody,
cukier i łyżkę
mąki. Wymieszaj wszystko i odstaw na 10-15 min- w tym czasie zaczyn powinien ''ruszyć''.Do dużej miski przesiej
mąkę, dodaj
sól, zaczyn,
oliwę i resztę
wody. Zagnieć elastyczne ciasto- wyrabiaj je przez około 10 minut (w razie potrzeby dodaj odrobinę
wody lub
mąki), a następnie uformuj w kulę i przełóż do naoliwionej miski. Nakryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.W międzyczasie przygotuj resztę składników.
Kurczaka pokrój w większą kostkę, posyp
przyprawą, dodaj trochę
oliwy i wszystko wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej patelnię i przełóż na nią przygotowane
mięso. Podsmażaj do miękkości, często mieszając.
Paprykę potnij na paseczki,
cebulę posiekaj w piórka.
Mozzarellę potnij na plasterki.
Przecier pomidorowy wymieszaj z
tymiankiem,
oregano i odrobiną
chilli, ewentualnie dopraw
solą oraz
pieprzem.Wyrośnięte ciasto podziel na 2 lub 3 części, w zależności od tego, z jak dużych blach będziesz korzystać podczas pieczenia.Nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C.Każdą część ciasta lekko rozwałkuj (możesz ciasto lekko podsypać
mąką), a następnie delikatnie rozciągaj, obracając placek na dłoni, uważając aby ciasto się nie przerwało.Rozciągnięte ciasto przełóż na uprzednio naoliwioną blachę.Na wierzchu rozsmaruj kilka łyżek sosu; następnie ułóż
mozzaerellę, a na niej pozostałe składniki.Pizzę piecz przez około 10-15 minut lub do czasu, gdy będzie odpowiednio przyrumieniona.Upieczoną pizze potnij na trójkąty, a na każdej porcji ułóż listki świeżej
bazylii.
Bon Appetit!... i jeszcze wspomnienie: Coloseum nocą :)