ßßß Cookit - przepis na Piernik toruński

Piernik toruński

nazwa

Wykonanie

Piernik to moje ciasto numer jeden.
Nie wyobrażam sobie Świąt bez niego, choć nie są one dla mnie warunkiem koniecznym do jego przygotowania:)
Tym razem postanowiam wypróbować przepis ze strony Doroty na piernik toruński.
Nie tylko ze względu na smak, ale i region pochodzenia, jest on bardzo bliski memu sercu:)
Ciasto jest dosyć zwarte i ciężkie; nie jest też napełnione bakaliami po brzegi, dlatego zdecydowałam się przełożyć je masą marcepanową i odrobiną powideł śliwkowych. Polane czekoladą smakuje wybornie!
250 g mąki pszennej (dałam orkiszową)
250 g mąki żytniej
250 g miodu
150 g masła
150 g cukru
5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
100 g suszonych śliwek, drobno posiekanych
20 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo dodałam:
1 czubatą łyżkę kakao
5 łyżek jogurtu naturalnego
Do przełożenia:
masa marcepanowa
powidła śliwkowe
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady 75% kakao
łyżka masła
4 łyżki mleka
1 łyżeczka cynamonu
Do posypania:
mielone migdały
W misce wymieszać obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
W rondelku podgrzać miód i wymieszać z przyprawą do piernika.
W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i w dalszym ciągu ucierać, aż do uzyskania puszystej masy. Dodać miód, jogurt oraz śliwki; ponownie wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę.
Do masy jajeczno-miodowej dodawać na przemian po kilka łyżek mąki oraz piany z białek i delikatnie mieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą (ja uzyłam platków owsianych) keksówki.
Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni C, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem- powinien być suchy.
Piernik wyjać z formy i studzić na kratce.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 części, na każdej rozsmarować warstwę macepanu, dodatkowo na jednej warstwie marcepanu rozsmarować powidła śliwkowe.
W rondelku umieścić tabliczkę czekolady połamana na małe kawałki, łyżkę masła, 4 łyżki mleka i łyżeczkę cynamonu - podgrzewać na malutkim ogniu aż do rozpuszczenia i połączenia składników; cały czas mieszać, uważając, by masa się nie przypaliła.
Ciasto udekorować polewą czekoladową i posypać zmielonymi migdałami.
Piernik można przechowywać przez długi czas w lodówce, szczelnie owinięty, jeśli oczywiście nie zniknie w mgnieniu oka;)
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2012/12/piernik-torunski.html