Wykonanie
Piernik to moje ciasto numer jeden.Nie wyobrażam sobie Świąt bez niego, choć nie są one dla mnie warunkiem koniecznym do jego przygotowania:)Tym razem postanowiam wypróbować przepis ze strony Doroty na piernik
toruński.Nie tylko ze względu na smak, ale i region pochodzenia, jest on bardzo bliski memu
sercu:)Ciasto jest dosyć zwarte i ciężkie; nie jest też napełnione
bakaliami po brzegi, dlatego zdecydowałam się przełożyć je masą marcepanową i odrobiną
powideł śliwkowych. Polane
czekoladą smakuje wybornie!
250 g
mąki pszennej (dałam orkiszową)250 g
mąki żytniej250 g
miodu150 g
masła150 g
cukru5
jajek (oddzielnie
żółtka i
białka)100 g suszonych
śliwek, drobno posiekanych20 g
przyprawy do piernika1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejDodatkowo dodałam:1 czubatą łyżkę
kakao5 łyżek
jogurtu naturalnegoDo przełożenia:masa marcepanowa
powidła śliwkowePolewa:tabliczka
gorzkiej czekolady 75%
kakaołyżka
masła4 łyżki
mleka1 łyżeczka
cynamonuDo posypania:mielone
migdałyW misce wymieszać obydwie
mąki,
proszek do pieczenia,
sodę i
kakao.W rondelku podgrzać
miód i wymieszać z
przyprawą do piernika.W osobnej misce utrzeć
masło z
cukrem, następnie dodawać po jednym
żółtku i w dalszym ciągu ucierać, aż do uzyskania puszystej masy. Dodać
miód,
jogurt oraz
śliwki; ponownie wymieszać.W osobnym naczyniu ubić
białka na sztywną pianę.Do masy jajeczno-miodowej dodawać na przemian po kilka łyżek
mąki oraz piany z
białek i delikatnie mieszać.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
bułka tartą (ja uzyłam platków owsianych) keksówki.Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni C, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem- powinien być suchy.Piernik wyjać z formy i studzić na kratce.Ostudzone ciasto przekroić na 3 części, na każdej rozsmarować warstwę macepanu, dodatkowo na jednej warstwie marcepanu rozsmarować
powidła śliwkowe.W rondelku umieścić tabliczkę
czekolady połamana na małe kawałki, łyżkę
masła, 4 łyżki
mleka i łyżeczkę
cynamonu - podgrzewać na malutkim ogniu aż do rozpuszczenia i połączenia składników; cały czas mieszać, uważając, by masa się nie przypaliła.Ciasto udekorować
polewą czekoladową i posypać zmielonymi
migdałami.Piernik można przechowywać przez długi czas w lodówce, szczelnie owinięty, jeśli oczywiście nie zniknie w mgnieniu oka;)