Wykonanie
Pierniki
toruńskie są polskim specjałem słynnym na cały świat. Wyrabiano je już w średniowieczu (najstarsze wzmianki pochodzą z XIV wieku), a te obecnie produkowane wcale nie ustępują wyglądem i smakiem tym pieczonym od wieków, wedle
toruńskiej tradycji. O całej ich historii możecie przeczytać na tej stronie . Od zawsze słyną z niepowtarzalnego smaku i doskonałej jakości - oryginalny przepis jest nie do podrobienia. Ja, w doborze przepisu skorzystałam ze zbiorów francuskiego mistrza cukiernictwa, Pierre Hermé. Piernik jest wyśmienity, kruszeje dopiero po kilku dniach, a najlepiej piec go 2 tygodnie wcześniej. O jego smaku decyduje bardzo dobrej jakości naturalny
miód, mieszanka najlepszych przypraw korzennych i doskonała
mąka. Warto upiec!Najstarszy znany przepis na piernik
toruńskiWeź
miodu praśnego ile chcesz, włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i
wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej do niecki, przydaj imbieru białego, gwoździków,
cynamonu, gałek, kubebów,
kardamonu,
hanyżu nietłuczonego,
skórek cytrynowych drobno krajanych,
cukru ileć się będzie zdało, wszystko z gruba przetłukłszy, wsyp do
miodu gorącego, miarkując żeby niezbyt było, zmieszaj, a jak
miód ostygnie, że jeno letni będzie, wsyp
mąki żytniej ile potrzeba, umieszaj, niech tak stoi nakryto, aż dobrze wystygnie, potym wyłóż na stół, gnieć jak najmocniej, przydając
mąki ile potrzeba, potym nakładź cykaty krajanej albo
skórek cytrynowych w cukrze smażonych, znowu przegnieć i zaraz formuj pierniki, wielkie według upodobania porobiwszy, możesz znowu po wierzchu tu i owdzie wtykać cykatę krajaną, do wierzchu pozyngowawszy
piwem kłaść do pieca i wyjąwszy je jak się przepieką, znowu je zyngować
miodem z
piwem smażonym i znowu po wsadzeniu do pieca./"Compendium medicum auctum, to jest krótkie zebranie i opisanie chorób..." Jasna Góra 1725 rok/Składniki:250 g
mąki pszennej250 g
mąki żytniej jasnej250 g płynnego
miodu150 g
masła150 g
cukru5
jajek, oddzielnie
białka i
żółtka100 g suszonych, pokrojonych na kawałeczki
śliwek20 g
przyprawy do piernika1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać z proszkiem i
sodą, odłożyć.
Miód przelać do rondelka, dodać
przyprawę do piernika, podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż się
miód zarumieni.
Masło włożyć do misy miksera i utrzeć z
cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy
maślanej. Ucierając, stopniowo dodawać po 1
żółtku, a następnie
miód.
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy miodowej dodać
śliwki i dokładnie wymieszać, następnie dodawać na przemian
mąkę i pianę z
białek, delikatnie mieszając.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o wymiarach 30 x 11 cm (wysmarowanej
masłej i oprószonej
mąką pszenną). Piec przez godzinę w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony (patyczek powinien być czysty i suchy). Wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.Przed podaniem można udekorować
czekoladą (niekoniecznie).Smacznego :-).
Przepis wg Pierre Hermé.