ßßß Cookit - przepis na Piernik

Piernik

nazwa

Wykonanie

Piernik, który dzisiaj prezentuję jako propozycję na świąteczny stół bardzo lubię a to za sprawą dodanych do ciasta suszonych śliwek. Jest aromatyczny i bardzo specyficzny.
Piernik po upieczeniu można dowolnie przełożyć, odstawić na kilka dni do skruszenia a następnie oblać polewą czekoladową.
Gorąco polecam!!
Piernik
250g mąki pszennej
250g mąki żytniej
250g miodu
150g masła
150g cukru
5 jajek
100 g suszonych śliwek pokrojonych bardzo drobno
20g przyprawy do piernika (tutaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do miski wsypać mąki, dodać sodę, proszek do pieczenia – wymieszać i odstawić.
Miód i przyprawę wymieszać w garnku z grubym dnem i podgrzewać, aż miód się zarumieni – zdjąć z ognia.
Masło utrzeć w misce z cukrem i ucierając dodawać stopniowo po 1 żółtku a na końcu przestudzony miód.
Białka ubić osobno na sztywno.
Do masy miodowej dodać śliwki i dokładnie wymieszać.
Na końcu dodawać na przemian mąkę i pianę – delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (30×11) i piec przez godzinę w temp. 180°C .
Piernik przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.
Piernik można dowolnie przełożyć i oblać polewą.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/piernik