ßßß
Piernik250g mąki pszennej250g mąki żytniej250g miodu150g masła150g cukru5 jajek100 g suszonych śliwek pokrojonych bardzo drobno20g przyprawy do piernika (tutaj)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejDo miski wsypać mąki, dodać sodę, proszek do pieczenia – wymieszać i odstawić.Miód i przyprawę wymieszać w garnku z grubym dnem i podgrzewać, aż miód się zarumieni – zdjąć z ognia.Masło utrzeć w misce z cukrem i ucierając dodawać stopniowo po 1 żółtku a na końcu przestudzony miód.Białka ubić osobno na sztywno.Do masy miodowej dodać śliwki i dokładnie wymieszać.Na końcu dodawać na przemian mąkę i pianę – delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (30×11) i piec przez godzinę w temp. 180°C .Piernik przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.Piernik można dowolnie przełożyć i oblać polewą.Smacznego!!
