Wykonanie
Piernik, który dzisiaj prezentuję jako propozycję na świąteczny stół bardzo lubię a to za sprawą dodanych do ciasta suszonych
śliwek. Jest aromatyczny i bardzo specyficzny.Piernik po upieczeniu można dowolnie przełożyć, odstawić na kilka dni do skruszenia a następnie oblać
polewą czekoladową.Gorąco polecam!!
Piernik250g
mąki pszennej250g
mąki żytniej250g
miodu150g
masła150g
cukru5
jajek100 g suszonych
śliwek pokrojonych bardzo drobno20g
przyprawy do piernika (tutaj)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejDo miski wsypać
mąki, dodać
sodę,
proszek do pieczenia – wymieszać i odstawić.
Miód i przyprawę wymieszać w garnku z grubym dnem i podgrzewać, aż
miód się zarumieni – zdjąć z ognia.
Masło utrzeć w misce z
cukrem i ucierając dodawać stopniowo po 1
żółtku a na końcu przestudzony
miód.
Białka ubić osobno na sztywno.Do masy miodowej dodać
śliwki i dokładnie wymieszać.Na końcu dodawać na przemian
mąkę i pianę – delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (30×11) i piec przez godzinę w temp. 180°C .Piernik przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.Piernik można dowolnie przełożyć i oblać polewą.Smacznego!!