Wykonanie
Połączenie puszystego ciasta
czekoladowego z
wiśniami i
galaretką. Inspiracja: BLOG PYSZNA PASJA . Ciasto można przygotować z różnymi
owocami, najlepiej smakuje w połączeniu z ciemnymi
owocami typu
wiśnie,
maliny lub
owoce leśne. Samo ciasto stanowi również idealną bazę pod
torty z
czekoladowym spodem. Dodatek tak dużej ilości
kakao nie ujmuje ciastu puszystości, ciasto nadal jest bardzo delikatne, mokre, najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy aromat z
wiśni połączy się z
czekoladowym spodem.

Składniki:- 2 szklanki
mleka- 1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100g)- 2
jajka- 1 szklanka
cukru- 2 łyżki
cukru waniliowego- 1/2 szklanki
oleju- 1 szklanka
kakao- 2 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 1 szklanka
śmietany 12%- 0,5 - 1 kg
wiśni wydrylowanych- 1 słoik
dżemu z ciemnych
owoców- 4
czerwone galaretki (np.
wiśniowe,
jagodowe, z
owoców leśnych)Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Dodać połamaną
czekoladę, wymieszać ciągle podgrzewając do rozpuszczenia
czekolady. Ostudzić.
Jajka ubić, w połowie ubijania dodać
cukier i
cukier waniliowy. Sypkie składniki (
mąka,
kakao,
proszek do pieczenia,
soda) zmieszać. Do masy jajecznej wlać
olej i
śmietanę i dokładnie zmiksować. Ostudzoną masę
czekoladowo-
mleczną, jajeczną oraz mączną wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Ciasto ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 1,5 l gorącej
wody. Ciasto przekroić na pół i przełożyć
dżemem. Na wierzch ciasta wysypać
wiśnie, zalać tężejącą
galaretką. Umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.
