ßßß
Składniki :Zupa:
woda - 1, 5 lpierś z kury - ok 200 gmarchewka - 2 sztukilistek laurowy - 2 sztukiziele angielskie - 2 kuleczkiczosnek - 4 ząbkipęczek bazyliipomidory - 4 sztukikoncentrat pomidorowy - 2 łyżkisłodka śmietanka - ok 150 mlmiód - około 2 łyżkisól, pieprzDo garnka z wodą wkładamy: kurczaka, marchewkę, przyprawy, zioła, czosnek. Gotujemy bulion. Kurczaka wyjmujemy i odkładamy na bok. Resztę składników wyjmuję i wyrzucam - oddały cały swój smak bulionowi. Pomidory zalewamy wrzątkiem i po chwili obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda nasienne, siekamy w kostkę i dodajemy do bulionu, dodajemy koncentrat, gotujemy. Gdy pomidory będą miękkie miksujemy całość blenderem na gładki krem. Dodajemy słodką śmietankę, posiekane na małe kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy, dokładamy miód - mieszamy i gotowe!Lane kluseczki:3 jajka4 łyżki mąkiszczypta soliewentualnie odrobina wodySkładniki mieszamy na gładką masę. Zagotowujemy wodę w niezbyt dużym garnku, może być rondel. Na wrzącą wodę za pomocą łyżki wylewamy nitki ciasta (warto popróbować z różnymi konsystencjami ciasta i dopasować je do swojego gustu - moje ciasto miało konsystencję gęstej śmietany i spływając z łyżki tworzyło dość grube kluseczki). Opadają one na dno, po chwili wypływają już ścięte. Wyławiamy je łyżką cedzakową i hartujemy pod zimną wodą ( nie będą się sklejać). Dodajemy do zupy. Smacznego