Wykonanie
Do przygotowania tej zupy zainspirowała mnie siostra, która powiedziała "kupiłam
pomidory,
będę gotować
pomidorową". No to ja też! Żeby nie byłą to zwykła pomidorowa to dodałam do niej mnóstwo
bazylii,
czosnku i
miodu gryczanego, które cudnie podkreślił
słodycz pomidorów. Zamiast
ryżu lub
makaronu - lane kluseczki.Nie wiem czy też tak macie, ale ja, teraz w dorosłości lubię mnóstwo rzeczy, których kiedyś nie lubiłam, a wręcz nie cierpiałam. Tak jest właśnie z kluskami lanymi. Kiedyś obrzydlistwo - dzisiaj wyszły pyyyszne:)Zapraszam!

Składniki :Zupa:
woda - 1, 5 lpierś z
kury - ok 200 g
marchewka - 2 sztuki
listek laurowy - 2 sztuki
ziele angielskie - 2 kuleczki
czosnek - 4 ząbkipęczek
bazyliipomidory - 4 sztuki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżkisłodka
śmietanka - ok 150 ml
miód - około 2 łyżki
sól,
pieprzDo garnka z
wodą wkładamy:
kurczaka,
marchewkę,
przyprawy,
zioła,
czosnek. Gotujemy
bulion.
Kurczaka wyjmujemy i odkładamy na bok. Resztę składników wyjmuję i wyrzucam - oddały cały swój smak bulionowi.
Pomidory zalewamy wrzątkiem i po chwili obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda nasienne, siekamy w kostkę i dodajemy do
bulionu, dodajemy koncentrat, gotujemy. Gdy
pomidory będą miękkie miksujemy całość blenderem na gładki krem. Dodajemy słodką
śmietankę, posiekane na małe kawałki
kurczaka, solimy,
pieprzymy, dokładamy
miód - mieszamy i gotowe!Lane kluseczki:3
jajka4 łyżki
mąkiszczypta
soliewentualnie odrobina
wodySkładniki mieszamy na gładką masę. Zagotowujemy
wodę w niezbyt dużym garnku, może być rondel. Na wrzącą
wodę za pomocą łyżki wylewamy
nitki ciasta (warto popróbować z różnymi konsystencjami ciasta i dopasować je do swojego gustu - moje ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany i spływając z łyżki tworzyło dość grube kluseczki). Opadają one na dno, po chwili wypływają już ścięte. Wyławiamy je łyżką cedzakową i hartujemy pod zimną
wodą ( nie będą się sklejać). Dodajemy do zupy. Smacznego