ßßß
SKŁADNIKI NA NADZIENIE TARTY:400 g kapusty kiszonej200 g śledzia2 łyżeczki tymianku(łyżeczka kminku dla chętnych:))3 liście laurowe1 cebula100 g suszonych pomidorów (mogą być z żurawiną i ziołami)150 g jogurtu naturalnego1/3 szklanki śmietany kremówki (30%)2 jajkaolej do smażeniasól, pieprz, cukierSKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:175 g mąki90 g masła1 żółtkosólWYKONANIE:Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników i wkładamy na 30 minut do lodówki. Pamiętajmy, że ciasto kruche nie lubi ciepła, kocha za to zimno, więc trzeba je jak najmniej dotykać dłońmi. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tarte lub blaszki. Pieczemy ok. 15 minut.Teraz czas na nadzienie tarty. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na niewielkiej ilości oleju. Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do cebuli. Dodajemy również tymianek i liście laurowe. Zalewamy szklanką wody i gotujemy aż woda odparuje. Kapusta musi troszkę zmięknąć. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. My dodałyśmy tych z żurawiną i ziołami. Istny szał smaków! Mieszamy i na samiuśki koniec dodajemy śledzie. Śledzie lubią się rozpadać, wiec mieszamy delikatnie. Farsz przekładamy na podpieczone ciasto. W misce mieszamy 2 jajka z jogurtem i śmietanką kremówką, doprawiamy do smaku. My dodałyśmy sól, pieprz i chilli. Taką mieszanką zalewamy równomiernie kapustę i śledzie.Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st C. Pilnujcie, żeby brzegi tarty nie upiekły się na czarno;)












