Wykonanie
Kto dziś świętuje?Nasza propozycja na "
śledzika", to
tarta. Nie jemy dziś żadnych koreczków, tylko smaczną i pożywną tartę z
kapustą kiszoną. Możecie wybrać który składnik będzie grał pierwsze skrzypce. Może to być
śledź, w taki dzień jak dziś, albo
kapusta. Wybierzcie, czego będzie więcej!

SKŁADNIKI NA NADZIENIE TARTY:400 g
kapusty kiszonej200 g
śledzia2 łyżeczki
tymianku(łyżeczka
kminku dla chętnych:))3
liście laurowe1
cebula100 g
suszonych pomidorów (mogą być z
żurawiną i
ziołami)150 g
jogurtu naturalnego1/3 szklanki
śmietany kremówki (30%)2
jajkaolej do smażenia
sól,
pieprz,
cukierSKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:175 g
mąki90 g
masła1
żółtkosólWYKONANIE:Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników i wkładamy na 30 minut do lodówki. Pamiętajmy, że ciasto kruche nie lubi ciepła, kocha za to zimno, więc trzeba je jak najmniej dotykać dłońmi. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tarte lub blaszki. Pieczemy ok. 15 minut.Teraz czas na nadzienie tarty. Zaczynamy od pokrojenia
cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na niewielkiej ilości
oleju.
Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do
cebuli. Dodajemy również
tymianek i
liście laurowe. Zalewamy szklanką
wody i gotujemy aż
woda odparuje.
Kapusta musi troszkę zmięknąć. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki
suszone pomidory. My dodałyśmy tych z
żurawiną i
ziołami. Istny szał smaków! Mieszamy i na samiuśki koniec dodajemy
śledzie.
Śledzie lubią się rozpadać, wiec mieszamy delikatnie. Farsz przekładamy na podpieczone ciasto. W misce mieszamy 2
jajka z
jogurtem i
śmietanką kremówką, doprawiamy do smaku. My dodałyśmy
sól,
pieprz i
chilli. Taką mieszanką zalewamy równomiernie
kapustę i
śledzie.Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st C. Pilnujcie, żeby brzegi tarty nie upiekły się na czarno;)













