Wykonanie
W naszej kuchni zrobiło się tak bardziej.. światowo!Amerykańskie naleśniki pojawiły się na polskim
stole. Tym razem w wersji wytrawnej, czyli po prostu na słono;)SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:2 szklanki
mąki2-3 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka2 szklanki
kefiru (można zastąpić 1 szklanką
mleka)
sól4 łyżki
olejuSKŁADNIKI NA
PAPRYKOWĄ SALSĘ:1
żółta papryka1
czerwona papryka1
awokado1
pomidorpół
cebulisok z połowy
cytrynychilli/ostra
paprykaoliwa z oliweksól,
pieprzWYKONANIE:Naleśniki amerykańskie robimy tak jak naleśniki polskie, tylko grubsze (taki
kraj...). Konsystencja ciasta musi by cięższa niż zwykle. Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron.Salsa jest jeszcze prostsza.
Paprykę,
pomidora,
cebulę i
awokado kroimy w małą kostkę, skrapiamy
sokiem z cytryny (dzięki temu
awokado nie ściemnieje) i doprawiamy. Salsa z nazwy ma być ostra, ale
róbcie według upodobań. Trochę
pieprzu,
soli, trochę
chilli albo
ostrej papryki, a do tego
oliwa z oliwek. Gotowe. Nim będziecie pałaszować z naleśnikami, odstawcie salsę na chwilę, żeby wszystkie smaki zdążyły się przegryźć.