Wykonanie
Dziś kolejny wypiek z książki „Ciasta wytrawne” Aleksandry Chomicz,
Aliny Stradeckiej. Tym razem pozycja dla mięsożerców
Składniki:300 g
mąki,szczypta
proszku do pieczenia,150 g
masła,szklanka
mleka,5
jajek,
sól,300 g
kukurydzy z puszki,2
czerwone papryki,2
żółte papryki,400 g
pomidorków koktajlowych,2
cebule,500 g
mięsa mielonego,3 łyżki
oleju,
pieprz,
papryka w proszku250 g
owczego sera (opcjonalnie
twarożek doprawiony na ostro).Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem, zagnieść z
masłem, jednym
jajkiem i 1/2 łyżeczki
soli. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić godzinę.
Kukurydzę odsączyć,
paprykę i
pomidory umyć.
Paprykę pokroić w krążki,
pomidorki na połówki,
cebulę pokroić w plasterki.
Mięso usmażyć na
oleju, doprawić
przyprawami (można dodać
zioła według uznania). Moja uwaga : warto podsmażyć
paprykę i
cebulę na
oleju, zanim się je rozłoży na cieście.Ciasto rozwałkować, przełozyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na ciasto wyłożyć
mięso,
cebulę,
paprykę,
kukurydzę,
pomidorki i połowę
sera.Resztę
sera zmiksować z 4
jajkami i
mlekiem, doprawić
solą,
pieprzem, polać ciasto. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.