Wykonanie
W jesienny zimny wieczór, zupełnie taki jak dziś, dobrze zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Świetnie sprawdzi się w tej roli mój gulasz. Jest sycący i bardzo aromatyczny. Zapraszam więc na...Gulasz na sposób węgierskiDo jego zrobienia potrzebujemy:2
piersi z kurczaka1 duża
papryka2
pomidory1 spora
cebula1 puszka
kukurydzy100 g
koncentratu pomidorowegoprzyprawy:
sól,
pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona
słodka papryka,
czosnek granulowany, nasiona
kolendry (utłuczone w moździerzu),
majeranek, 2
liście laurowemąka do zagęszczenia sosu
olej do smażenia3 woreczki
kaszy gryczanejCebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej pokrojonego w sporą kostkę
kurczaka i również podsmażamy, ale tylko chwilę, do momentu, gdy
zrobi się z wierzchu biały. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę.
Pomidory nacinamy, parzymy wrzątkiem i kroimy także kroimy w kostkę. Wiele osób usuwa ich pestki, ale ja tego nie robię. Uważam, że jest to marnotrawstwo. Poza tym w gulaszu pestki zupełnie nie przeszkadzają. Tak przygotowane
pomidory oraz
koncentrat pomidorowy dodajemy do
kurczaka z
cebulą i
papryką. Dolewamy
wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy
kukurydzę oraz
przyprawy i dusimy, aż
papryka zmięknie. W
między czasie gotujemy
kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy
listki laurowe i polewamy nim
kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym
makaronem, kopytkami czy po prostu z
chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet bez żadnego dodatku. Miseczka gulaszu, ciepły koc i zimno mi nie straszne, a jestem okropnym zmarzluchem.Dzisiejszy przepis to mój sprawdzony sposób na gulasz.
Kurczak jest mięciuteńki, a sos niezwykle aromatyczny. Poza tym zawsze wszystkim smakuje. Jeśli jednak macie inne wypróbowane przepisy na to danie, chętnie je przetestuję, a tymczasem życzę wszystkim miłego weekendu :)