Wykonanie
Taki prawdziwie aromatyczny wega obiadek,

SKŁADNIKI:ugotowana
cieciorkaugotowana
soczewicaugotowany
grochdrobno pokrojona
cebulapęczek
natki pietruszki2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
mąkiświeża
pietruszkaolej do smażenia
sól,
kminek,
kolendra,
tymianek,
czarny pieprz,
chilliziemniaki, roszpunka,
pomidorki,
ogórek,
ser kozisos ajvarowo-
jogurtowo-
czosnkowy
Zmiksować
cieciorkę,
soczewicę i ugotowany
groch wraz z
cebulą,
czosnkiem,
natką pietruszki i
mąką. Wszystkie
przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Dołożyć
przyprawy do warzyw i wymieszać całość łyżką, żeby masa była jednolita.Gotową masę przełożyć do miski i odstawić na dwie godziny do lodówki.Z masy uformować kulki wielkości piłeczki
ping-pongowej.

Falafele smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym
oleju, aż zrobią się smakowicie rumianeGotowe kulki przełożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Falafele podać z frytkami z
ziemniaków na
sałatce z roszpunki i sosem

Smacznego!!!