ßßß Cookit - przepis na Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy

Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy

nazwa

Wykonanie

Taki prawdziwie aromatyczny wega obiadek,
SKŁADNIKI:
ugotowana cieciorka
ugotowana soczewica
ugotowany groch
drobno pokrojona cebula
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
świeża pietruszka
olej do smażenia
sól, kminek, kolendra,tymianek,czarny pieprz, chilli
ziemniaki, roszpunka, pomidorki, ogórek, ser kozi
sos ajvarowo-jogurtowo-czosnkowy
Zmiksować cieciorkę, soczewicę i ugotowany groch wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Dołożyć przyprawy do warzyw i wymieszać całość łyżką, żeby masa była jednolita.
Gotową masę przełożyć do miski i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Z masy uformować kulki wielkości piłeczki ping-pongowej.
Falafele smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, aż zrobią się smakowicie rumiane
Gotowe kulki przełożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Falafele podać z frytkami z ziemniaków na sałatce z roszpunki i sosem
Smacznego!!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/10/falafel-z-cieciorki-grochu-i-soczewicy.html