ßßß Cookit - przepis na Naleśniki kukurydziane i curry z ciecierzycy

Naleśniki kukurydziane i curry z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Oryginalny przepis jest nieco bardziej indyjski, ale ponieważ nie do końca przepadam za takim smakiem, trochę to wszystko spolszczyłam. Naleśniki kukurydziane są wiadomo, zdrowsze od tych pszennych, a i smak jest ciekawszy. W zasadzie myślimy razem z Magdą nad tym aby całkowicie wyeliminować mąkę pszenną z naszego życia. Jest tyle wspaniałych innych mąk, które są wartościowe pod względem odżywczym. A z racji tego, że prowadzimy sklep ze zdrową żywnością, to mamy łatwy dostęp do takich cudowności :)
Jakiś czas temu proponowałyśmy podobne danie, to dla smakoszy piwa, zamiast mleka można dodać piwo ( la cerveza), a zamiast cieciorki można dodać fasolę. Wtedy danie nabiera meksykański smak- nasz ulubiony. Ale ponieważ kochamy cieciorkę, a jadłospis trzeba urozmaicać dzisiaj ciut indyjsko, polecam.
Curry z ciecierzycy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów
pół łyżki chili
łyżka soli
pół łyżeczki curry
szczypta zmielonego kminu i szczypta zmielonej kolendry
Cebulę i czosnek pokroić, poddusić do miękkości, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i pomidory, gotować na małym ogniu koło 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie przyprawić i gotować jeszcze 3 minuty.
Naleśniki:
mąka kukurydziana (100g)
1 jajko
1,5 szklanki mleka
szczypta soli, łyżka oleju
Wszystkie składniki miksujemy, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki, jeśli jest zbyt gęste to dodajemy wody lub mleka. Cienkie naleśniki smażymy na patelni. Najlepiej teflonowej.
A potem wystarczy położyć naleśnika na talerzu dodać kilka łyżek curry i złożyć na pół, udekorować natką pietruchy. Opcjonalnie można dodać kleksa ze śmietany, aby złagodzić smak.
Źródło:http://littlemissgarlic.blogspot.com/2012/03/nalesniki-kukurydziane-i-curry-z.html