Wykonanie
Oryginalny przepis jest nieco bardziej indyjski, ale ponieważ nie do końca przepadam za takim smakiem, trochę to wszystko spolszczyłam. Naleśniki kukurydziane są wiadomo, zdrowsze od tych pszennych, a i smak jest ciekawszy. W zasadzie myślimy razem z
Magdą nad tym aby całkowicie wyeliminować
mąkę pszenną z naszego życia. Jest tyle wspaniałych innych mąk, które są wartościowe pod względem odżywczym. A z racji tego, że prowadzimy sklep ze zdrową żywnością, to mamy łatwy dostęp do takich cudowności :)Jakiś czas temu proponowałyśmy podobne danie, to dla smakoszy
piwa, zamiast
mleka można dodać
piwo ( la cerveza), a zamiast
cieciorki można dodać
fasolę. Wtedy danie nabiera meksykański smak- nasz ulubiony. Ale ponieważ kochamy
cieciorkę, a jadłospis trzeba urozmaicać dzisiaj ciut indyjsko, polecam.
Curry z
ciecierzycy:1
cebula2 ząbki
czosnkupuszka
ciecierzycypuszka
pomidorówpół łyżki
chiliłyżka
solipół łyżeczki
curryszczypta zmielonego
kminu i szczypta zmielonej
kolendryCebulę i
czosnek pokroić, poddusić do miękkości, dodać odsączoną z zalewy
ciecierzycę i
pomidory, gotować na małym ogniu koło 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie przyprawić i gotować jeszcze 3 minuty.Naleśniki:
mąka kukurydziana (100g)1
jajko1,5 szklanki
mlekaszczypta
soli, łyżka
olejuWszystkie składniki miksujemy, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej
mąki, jeśli jest zbyt gęste to dodajemy
wody lub
mleka. Cienkie naleśniki smażymy na patelni. Najlepiej teflonowej.A
potem wystarczy położyć naleśnika na talerzu dodać kilka łyżek
curry i złożyć na pół, udekorować
natką pietruchy. Opcjonalnie można dodać kleksa ze
śmietany, aby złagodzić smak.