ßßß Cookit - przepis na Stromboli

Stromboli

nazwa

Wykonanie

Kiedy Kasia pokazała przepis na stromboli, wiedziałam, że muszę je zrobić. Lekko zmodyfikowałam farsz i ograniczyłam sól. Przepis cytuję za Kasią
Stromboli
300 g mąki pszennej
1/2 opakowania suchych drożdży
1 pełna łyżeczka soli morskiej (dałam mniej)
2 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania
ok. 175 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
60 g włoskiego salami lub szynki dojrzewającej, pokrojonej w cienkie plasterki (dałam szynkę)
1 cukinia, pokrojona w cienkie krążki i zgrillowana
garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
grillowana czerwona papryka pokrojona w paski
20 g świeżych listków bazylii lub łyżeczka suszonej(dałam tymianek i oregano)
gruboziarnista morska sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami, cukrem. Dodać oliwę i stopniowo dolewać wody, zagniatając ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zagniatać jeszcze kilka minut, uformować kulę, natłuścić czystą miskę, włożyć ciasto, posmarować jego powierzchnię oliwą, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść ciasto przez 2 minuty i znów odstawić do wyrośnięcia na 10-30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C.
Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do pieczenia (będzie nam łatwiej zwijać roladkę). Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolne z każdego brzegu: ułożyć plastry szynki, jeden obok drugiego, równomiernie posypać krążkami cukinii, kawałkami papryki, serem, oliwkami. Posypać ziołami, solą i pieprzem.
Założyć ściśle wolne brzegi krótszych boków do środka, następnie zaczynając od dolnego, dłuższego boku zwijać struclę, jak makowiec. Ułożyć złączeniem do dołu. Ciasto gęsto ponakłuwać drewnianym patykiem do szaszłyków, starając się nie przebić najniższej warstwy. Posmarować powierzchnię stromboli oliwą, posypać lekko solą morską.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkowy ruszt. Piec przez 30-35 minut, do zrumienienia. Gdyby w trakcie za bardzo się przypiekał, zmniejszyć temperaturę do 180°C. (z termoobiegiem 25-30 minut)
Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i po 10 minutach kroić.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/05/stromboli.html