ßßß Cookit - przepis na GOŁĄBKI Z RYŻEM .

GOŁĄBKI Z RYŻEM .

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
-Pół kg mięsa mielonego wieprzowego
-1 kapusta
- marchewka
- pietruszka
- koper
-2 kostki rosołowe
-2 paczki ryżu
-świeże pomidorki (mogą być z puszki jak nie mamy świeżych)
- bułka czerstwa
- pieprz ziarnisty
- pieprz mielony
- ziele angielskie
- listek laurowy
- 2 jajka
- 1 cebula
- jarzynka
-papryka słodka
-szczypta majeranku
-1 łyżka masła
- por
WYKONANIE:
Parzymy kapustę jak będzie gotowa listki układamy na tacy do ostygnięcia.Moczymy bułkę czerstwą ,kroimy cebulkę drobno i szklimy leciutko na masełku na patelni jak ostygnie dodajemy do mięsa. Wyciskamy bułkę czerstwą dodajemy do mięsa następnie jajka, przyprawy wyrabiamy mięso jak na mielone jak jest gotowe układamy na listkach kapusty i robimy gołąbki .W garnku w którym będziemy gotować gołąbki na dno wlejmy odrobinę oleju dzięki temu unikniemy przywierania gołąbków do garnka kładziemy liść kapusty i układamy gołąbki na koniec dodajemy kostki rosołowe kroimy marchew ,por ,pietruszkę,koper wrzucamy liść laurowy pieprz ziele angielskie zalewamy wodą i gotujemy.
Jak gołąbki się gotują robimy sos z pomidorów: blendujemy kilka pomidorów uzyskany sok doprawiamy solą pieprzem i pietruszką lub koprem,wszystko smażymy na patelni gdy sok zacznie gęstnieć jest wtedy
gotowy do polewania gołąbków .
-Został nam ryż :
gotujemy ryż w osolonej wodzie jak będzie miękki wysypujemy go z woreczków siekamy pietruszkę i razem mieszamy pietruszka nada nam koloru w ryżu i smaku,jak chcecie do ryżu można dodać łyżeczkę masła prawdziwego będzie bardziej aksamitny i lepiej wyjmuje się z foremek .
Polewamy półmisek sosem pomidorowym wykładamy ugotowane gołąbki obok formujemy ryż ,możemy polać sosem również gołąbki na wierzch . Smacznego
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2014/07/goabki-z-ryzem.html