Wykonanie
To jedna z moich ulubionych zup. Treściwa, odżywcza, pyszna... Na dodatek nie trzeba jeść po niej drugiego dania. Nie będziecie
mieli już miejsca. Wystarczy na obiad dla kilku osób. Polecam. Przepis stąd.

Składniki:5 szkl.
wody (możecie dodać więcej w trakcie gotowania)2 łyżki
oleju rzepakowego1
czerwona cebula2 duże ząbki
czosnku5 łyżek
kaszy jęczmiennej pęczak2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego¼ dużego
selera1
pietruszka3 średnie
ziemniaki2
marchewki½ szkl.
czerwonej soczewicy1 szkl. pokrojonych
pomidorów w sosie własnymodrobinę
sosu sojowego do smaku1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
lubczyku½ łyżeczki
oreganosólDodatkowo:
natka pietruszki (opcjonalnie)Przygotowanie:W garnku rozgrzać
olej rzepakowy. Wrzucić drobno pokrojoną
czerwoną cebulę oraz
czosnek. Gdy
cebula się zeszkli, zalać ją gorącą
wodą, dodać
kaszę pęczak,
liście laurowe oraz
ziele angielskie. Przykryć i gotować na małym ogniu.
Marchewkę,
ziemniaki,
seler i
pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Razem z opłukaną
soczewicą wrzucić do garnka. Gotować zupę do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, posolić.Pod koniec gotowania dodać pokrojone
pomidory w sosie własnym (w sezonie można zastąpić je świeżymi) i przyprawić
słodką papryką,
majerankiem,
lubczykiem oraz odrobiną
oregano. Do smaku dodać jeszcze
sos sojowy. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę podawać gorącą posypaną świeżą
natką pietruszki.
