ßßß Cookit - przepis na spaghetti z pulpetami

spaghetti z pulpetami

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam to danie na blogu u Marty, od razu wiedziałam, że szybko zagości na moim stole. Do tej pory unikałam spaghetti z mięsem ze względu na tłuszcz i kaloryczność w nim zawartym. Kulki z tofu, odpowiednio przyprawionego, okazały się strzałem w dziesiątkę i znakomicie zastępują mięso. Dzięki temu, że tofu jest niskokaloryczne i wspomaga trawienie, mogę bez większych wyrzutów sumienia przygotowywać to danie. Jest naprawdę pyszne.
Składniki na około 4 porcje:
Pulpety:
2 kostki tofu, każda po 180 g
3- 4 łyżki bułki tartej
2 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
sól i czarny pieprz
Sos do pasty:
400 g ulubionego makaronu spaghetti
2 puszki krojonych pomidorów
1 mała cebulka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki tymianku
sól i czarny pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Na dnie niedużego rondelka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać drobno posiekaną cebulkę i chwilę smażyć do czasu, aż będzie złota i miękka. Dodać posiekany czosnek, smażyć kolejną minutę a następnie dodać pomidory. Dodać ocet balsamiczny, szczyptę soli, zioła i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
Pulpety:
W czasie kiedy dusi się sos, w dużym garnku zagotować osoloną wodę na makaron, ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zająć się przygotowaniem pulpetów. Tofu pokroić w grubą kostkę i wrzucić razem z pozostałymi składnikami do naczynia blendera ( ja zmieliłam w maszynce do mięsa). Zmiksować aż do rozdrobnienia, doprawić do smaku przyprawami. Z masy lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na bok.
Kiedy wszystkie pulpeciki są już gotowe, na dnie dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć pulpeciki na złoty kolor, co jakiś czas je obracając. Wystarczy smażyć je około 30 - 60 sekund z każdej strony, usmażone i równo zezłocone pulpety układać na ręczniku papierowymi, żeby odsączyć je z tłuszczu.
Do garnka, w którym gotowaliśmy makaron wlać zredukowany sos pomidorowy, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzewając garnek na małym ogniu dodać ugotowany makaron spaghetti, dokładnie wymieszać go z sosem i na wierzch dodać pulpeciki, podgrzewać jeszcze kilka minut do czasu, aż wszystko będzie gorące. Podawać od razu, można posypać świeżymi ziołami.
Źródło:http://fitcuisine.blogspot.com/2014/05/spaghetti-z-pulpetami.html