Wykonanie
Bezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z
batata . Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich
przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie zrobić reniferki, co okazało się nie lada wyzwaniem. Bezglutenowe
precelki Schaer są tak kruche, że wycięcie poroża stanowiło spory problem, ale w końcu udało się je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia
rogów można w razie czego skleić na
lukier).Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)
Składniki:
batat (słodki
ziemniak)400 g
jabłko 1 duża szt
mąka bezglutenowa (Mix it
Schar) 350 g
olej 4 łyżki
soda 1 łyżeczka
cukier puder 2/3 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
kolendra,
goździki,
kardamon po 1/4 łyzeczkikarob lub
kakao żurawina suszona 2 łyżeczki1/4 szklankido dekoracji:
lukier,
migdały, bezglutenowe
precelki Schaer, czerwone
cukierki Skittles na noskiPrzygotowanie:
Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut)Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z
batatem. Dodać
cukier,
olej,
przyprawy i
mąkę wymieszaną z
sodą (lub
proszkiem do pieczenia). Ilość
mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności
batata i
jabłka, dosypywać
mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta
śmietana lub
jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę
mleka sojowego lub
wody gazowanej. Dodać
żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia.