ßßß
Składniki:batat (słodki ziemniak)400 gjabłko 1 duża sztmąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 golej 4 łyżkisoda 1 łyżeczkacukier puder 2/3 szklankicukier waniliowy 2 łyżeczkicynamon 1/2 łyżeczkikolendra, goździki, kardamon po 1/4 łyzeczkikarob lub kakao żurawina suszona 2 łyżeczki1/4 szklankido dekoracji: lukier, migdały, bezglutenowe precelki Schaer, czerwone cukierki Skittles na noskiPrzygotowanie:Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut)Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia.