Wykonanie
Te babeczki to mój najbardziej udany kulinarny eksperyment :) To zdecydowanie najlepsze ciasto bez
jajek i
produktów mlecznych jakie do tej
pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie bez
nabiału, to koniecznie musicie je wypróbować.Właściwie miałam zamiar piec ciasto
marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj
batata pomyślałam, że dodanie go zamiast
marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto j est delikatne, puszyste i sprężyste, a jednocześnie wilgotne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny
jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia
tortu - bardzo przypomina
biszkopt.
Składniki:
batat (słodki
ziemniak)400 g
jabłko 1 duża szt
mąka bezglutenowa (Mix it
Schar)350 g
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka
cukier puder 2/3 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cynamon (niekoniecznie)1/3 łyżeczkiPrzygotowanie:
Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut)Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z
batatem. Dodać
cukier,
olej,
cynamon i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ilość
mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności
batata i
jabłka, dosypywać
mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta
śmietana lub
jogurt grecki ;). Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia.
Największym powodzeniem cieszyły się babeczki w wersji mini:
Testowo upiekłyśmy część babeczek w papierowych foremkach a część w silikonowych - zdecydowanie lepiej urosły te w papierowych. Sami zobaczcie różnicę: