Wykonanie
Galaretka z warzywami i
kurczakiem to świetna przekąska lub kolacja w upalny dzień. Skusi nawet tych, którzy nie przepadają za
marchewką i
groszkiem w innej postaci. Do
galaretek dodałam plasterki
korniszonów z
chilli, nadają smakowi charakteru i sprawiają, że
galaretka jest świetna, nawet bez dodatkowego doprawiania.

Składniki:
filet z piersi kurczaka lub
indyka 400 g
marchew 3 szt
groszek zielony 0,5 szklanki
kukurydza konserwowa 0,5 puszki(lub słoik z mieszanką tych warzyw)
korniszony niekoniecznie(
oliwki czarne,
kalafior,
brokuły)niekoniecznie
przyprawy:
sól,
pieprz,
kurkuma,
pietruszka,
liść laurowy lub
kostka rosołowa bezglutenowa
żelatyna 1 torebka 40 g
woda 2,5 litraW przypadku alergii na któreś z powyższych warzyw można użyć innych - np.
kalafiora,
brokułów,
kalarepki. Świetnym dodatkiem są również ugotowane na twardo jajeczka przepiórcze, oczywiście pod warunkiem, że nie masz na nie uczulenia.Przygotowanie:
Kurczaka zalać wrzątkiem, pogotować około 10 minut, wylać
wodę.
Mięso zalać 2,5 litra wrzątku, dodać
groszek i pokrojoną w kostkę
marchewkę (jeśli używasz świeżych lub
mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać
przyprawy wg upodobania, można wzbogacić smak dodając klasyczne dodatki rosołowe -
pora,
selera i podpieczoną
cebulę. Gotować aż
kurczak będzie miękki. Odcedzić
mięso i warzywa.
Kurczaka pokroić w kostkę. Do
wywaru dodać
żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.Do miseczek lub filiżanek nakładać porcję warzyw i
mięsa, zalewać
galaretką, a gdy ostygnie wstawić do lodówki.