ßßß Cookit - przepis na GALARETKA WARZYWNA

GALARETKA WARZYWNA

nazwa

Wykonanie

Megadietetyczna, lekka, pożywna i kolorowa galaretka. W sam raz na drugie śniadanie czy kolacje. Polecam również na domowe imprezy, ponieważ bardzo ładnie prezentuje się na stole. Nie potrzeba dodatkowej dekoracji. Możemy użyć do niej swoich ulubionych warzyw i zajadać się do woli :). Przepis ten bierze udział w konkursie Durszlaka na Twój kultowy przepis z MAGGI. Maggi w tej potrawie to więcej niż obowiązkowy składnik, nadaje jej prawdziwy charakter.
SKŁADNIKI
1 kg fileta z piersi kurczaka;
kawałek selera;
1 pietruszka;
1 marchewka;
ziele angielskie;
liść laurowy;
pieprz w ziarenkach;
Maggi do smaku
sól;
1 brokuł;
1 mały kalafior;
1 papryka czerwona;
1 papryka żółta;
1 puszka groszku konserwowego;
1 puszka kukurydzy konserwowej;
50 g żelatyny.
WYKONANIE
Na wywarze warzywnym (seler, pietruszka, marchew, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól) gotujemy mięso przez około 30 minut. Na trzy – pięć minut przed końcem gotowania wrzucamy podzielonego na różyczki kalafiora i brokuła. Po ugotowaniu nasze mięsko wyjmujemy i kroimy w grubszą kostkę, zaś marchew w plasterki. Następnie musimy przefiltrować wywar, najlepszym sposobem jest użycie filtra do kawy. Po tej czynności powinniśmy uzyskać około 2,5 litra klarownego wywaru, w którym rozpuszczamy żelatynę.Przed dodaniem żelatyny wywar doprawiamy Maggi. W dowolnych naczyniach układamy warstwami warzywa i pokrojone w kostkę mięso. Zalewamy wywarem z żelatyną i odstawiamy do stężenia galaretki.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/05/galaretka-warzywna.html