Wykonanie
Megadietetyczna, lekka, pożywna i kolorowa
galaretka. W sam raz na drugie śniadanie czy kolacje. Polecam również na domowe imprezy, ponieważ bardzo ładnie prezentuje się na
stole. Nie potrzeba dodatkowej dekoracji. Możemy użyć do niej swoich ulubionych warzyw i zajadać się do woli :). Przepis ten bierze udział w konkursie Durszlaka na Twój kultowy przepis z MAGGI.
Maggi w tej potrawie to więcej niż obowiązkowy składnik, nadaje jej prawdziwy charakter.

SKŁADNIKI1 kg
fileta z piersi kurczaka;kawałek
selera;1
pietruszka;1
marchewka;
ziele angielskie;
liść laurowy;
pieprz w ziarenkach;
Maggi do smaku
sól;1
brokuł;1 mały
kalafior;1
papryka czerwona;1
papryka żółta;1 puszka
groszku konserwowego;1 puszka
kukurydzy konserwowej;50 g
żelatyny.WYKONANIENa wywarze warzywnym (
seler,
pietruszka,
marchew,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,
sól) gotujemy
mięso przez około 30 minut. Na trzy – pięć minut przed końcem gotowania wrzucamy podzielonego na różyczki
kalafiora i
brokuła. Po ugotowaniu nasze
mięsko wyjmujemy i kroimy w grubszą kostkę, zaś
marchew w plasterki. Następnie musimy przefiltrować
wywar, najlepszym sposobem jest użycie filtra do
kawy. Po tej czynności powinniśmy uzyskać około 2,5 litra klarownego
wywaru, w którym rozpuszczamy
żelatynę.Przed dodaniem
żelatyny wywar doprawiamy
Maggi. W dowolnych naczyniach układamy warstwami warzywa i pokrojone w kostkę
mięso. Zalewamy
wywarem z
żelatyną i odstawiamy do stężenia
galaretki.