Wykonanie

Składniki:
filet z piersi kurczaka lub
indyka 0,5 kg
zielona papryka 1 szt
czerwona papryka 1 szt
marchew 2 szt
cebula 1 szt
pędy bambusa z puszki lub
kalarepka 1 szt
grzyby mun (suszone lub w zalewie)kilka szt(lub mrożonka typu mieszanka chińska)
czosnek 1 ząbek
pieprz,
sól,
papryka słodka,
kurkuma,
imbir do smaku
olej do smażenia
woda około 2 szklanki
mąka ziemniaczanacukier (najlepiej ciemny brązowy)2 łyżki2 łyżki
Mięso pokroić w kostkę o
boku około 1,5 cm. Posypać
pieprzem,
papryką, posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Paprykę pokroić w wąskie paski,
marchewkę i
kalarepkę w słupki (jak zapałki)
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy
suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski. Warzywa i
grzyby podsmażyć na rozgrzanym
oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący
olej wrzucić
mięso, smażyć do momentu odparowania
wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać
wodę. Doprawić
solą,
pieprzem,
papryką,
kurkumą i
imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej
mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać
brązowy cukier. (Aby pogłębić kolor sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego
syropu jabłkowo-
gruszkowego)
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej
wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje.Podawać z
ryżem lub
makaronem z
grochu i
fasoli mung (na zdjęciu).