Wykonanie
Medaliony z gotowanego
kurczaka
składniki* ugotowane
mięso z kurczaka pozostałe z rosołu (ilość taka jak z dwóch udek)* 2
jajka* 1
bułka* 4 łyżki
kaszy manny* 1/2 - 1
ostra papryczka* 2
młode cebulki ze
szczypiorem ewentualnie sam
szczypior* 1 łyżka
sosu teriyaki* 1 łyżka
sosu sojowego* 2 łyżeczki pikantnego sosu
piri-
piri* 1/2 łyżeczki mielonego
kminku* 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru*
sól,
pieprz*
bułka tartaSposób wykonania
Bułkę namoczyć w
mleku, następnie odcisnąć z nadmiaru
mleka.
Mięso i
bułkę zmielić.
Ostrą papryczkę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę,
szczypior z
cebulką umyć i drobno pokroić, dodać do
mielonego mięsa, dodać
jajka,
sos teriyaki,
sojowy i pipi-
piri,
kaszę mannę oraz
przyprawy i wszystko wyrobić na jednolitą masę.

Mokrymi dłońmi nabierać po trochu masy, formować kulki, a następnie obtaczać w
bułce tartej i spłaszczać kulki robiąc z nich medaliony.

Smażyć na rozgrzanym
oleju.



Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.