Wykonanie
Ten weekend spędzimy razem z kuchnią francuską, a zaczynamy go jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw pochodzących z
kraju nad Sekwaną. Quiche lorraine, jak sama nazwa wskazuje pochodzi z regionu Lotaryngii, położonego w północno-wschodniej części
kraju. Sam quiche to krucha
tarta, którą wypełnia się farszem (może być z różnych rodzajów
mięsa,
boczkiem i warzywami) i zalewa
śmietanowo-jajeczną masą i
serem. Ta wersja pochodząca z Lotaryngii zyskała największą popularność. Nasza wersja jest troszeczkę odchudzona i wzbogacona o nowe składniki. Zapraszamy do wypróbowania, bo naprawdę warto!

Składniki potrzebne do ciasta:-110 g
masła-1 łyżeczka
cukru-2
żółtka-1 szklanka
mąki (110 g)-1/2 łyżeczki
soliSposób przygotowania ciasta:1. Ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę.2. Dodajemy
żółtka,
mąkę i
sól. Ugniatamy ciasto.3. Następnie wyrobione już ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.4. Na posypanej
mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek średniej grubości. Nawijając na wałek ciasto ostrożnie przenosimy do formy na tartę. Pamiętajcie, że jeśli podczas wałkowania ciasto zacznie pękać to znak, że powinniśmy zacząć wałkować od początku!5. Ponowni wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło.6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno być lekko złociste na bokach).

Składniki potrzebne do farszu :-300 g
boczku wędzonego-6
cebulek dymek ze
szczypiorem (mogą być 3 normalne)-6
pomidorków koktajlowych-mały słoik zielonych
oliwek-
sól i
pieprzPrzygotowanie farszu:1. Podsmażamy pokrojony w kostkę
boczek, gdy już będzie chrupiący to go zdejmujemy i na tym tłuszczu smażymy posiekaną
cebulkę.2. Kroimy na połówki
pomidorki i
oliwki.3. Kroimy
mozzarellę w drobną kostkę i ścieramy na tarce
ser żółty.

Składniki potrzebne do masy
śmietanowo-jajecznej:-2 łyżki
śmietany 22%-5 łyżek
jogurtu naturalnego-2
jajka-odrobina
soli i
pieprzu-50 g
startego sera żółtego-1 mała kostka
mozzarelli- 10 gałązek świeżej
kolendrySposób przygotowania masy
śmietanowo-jajecznej:1. W misce łączymy
jajka,
jogurt i
śmietanę. Ubijamy na jednolitą masę.2. Następnie dodajemy
sól i
pieprz, posiekaną
kolendrę,
ser zółty i
mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ostateczne przygotowanie tarty :1. Upieczone kruche ciasto wypełniamy farszem z
cebuli i
boczku, układamy na tym
pomidorki i
oliwki.

2. Zalewamy masą
śmietanowo-jajeczną i posypujemy na wierzchu 50 g
startego sera żółtego.

3. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 20 minut, by
ser się stopił, a masa ścięła.4. Podajemy z wytrawnym francuskim
winem. Nasze ulubione to Chardonnay.Smacznego, a właściwie Bon Appetit!

Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku, tam znajdziecie jeszcze więcej naszych francuskich inspiracji!