Wykonanie

Bardzo lubię ostre potrawy, więc w mojej wersji gulaszu nie mogło zabraknąć
chili, a także
imbiru, który nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Ponieważ rezygnuję z używania
śmietany i
mąki do
sosów i zup, gulasz jest zagęszczony
cebulą i
papryką. Najczęściej podaję go z
ryżem, ale świetnie pasują do niego wszelkiego rodzaju
kasze czy
makaron. Świetnie pasuje do niego surówka z
pora i
marchewki .Składniki (2-3 porcje):- ok. 450 g
mięsa wołowego- 3
cebule- 1
czerwona papryka- 1 czerwona
papryczka chili- mały kawałek świeżego
imbiru (ok. 3 cm)- 2
liście laurowe- ok. 400 ml
wody albo
bulionu- 1 łyżka
oleju-
przyprawy:
sól,
pieprz,
słodka paprykaMięso kroimy, dodajemy posiekaną
cebulę,
paprykę i
chili, krótko obsmażamy na
oleju, przyprawiamy. Dodajemy pokrojony
imbir,
liście laurowe i wodę/bulion, gotujemy aż
cebula i
papryka się rozpadną, a sos się zagęści.

Smacznego!