ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy na ostro

Gulasz wołowy na ostro

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię ostre potrawy, więc w mojej wersji gulaszu nie mogło zabraknąć chili, a także imbiru, który nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Ponieważ rezygnuję z używania śmietany i mąki do sosów i zup, gulasz jest zagęszczony cebulą i papryką. Najczęściej podaję go z ryżem, ale świetnie pasują do niego wszelkiego rodzaju kasze czy makaron. Świetnie pasuje do niego surówka z pora i marchewki .
Składniki (2-3 porcje):
- ok. 450 g mięsa wołowego
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona papryczka chili
- mały kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
- 2 liście laurowe
- ok. 400 ml wody albo bulionu
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Mięso kroimy, dodajemy posiekaną cebulę, paprykę i chili, krótko obsmażamy na oleju, przyprawiamy. Dodajemy pokrojony imbir, liście laurowe i wodę/bulion, gotujemy aż cebula i papryka się rozpadną, a sos się zagęści.
Smacznego!
Źródło:http://kitchenwitchandcats.blogspot.com/2013/08/gulasz-woowy-na-ostro.html