Wykonanie
Witajcie ! Dziś podzielę się z
Wami przepisem na nieco pikantny i gęsty sos do
makaronu. Podstawą smaku
sosu jest cebula z
pieczarkami i
pomidory. Opcjonalnie można też dodać
pierś z kurczaka lub
krewetki. Obowiązkowo zaś w daniu muszą być aromatyczne
zioła.

Składniki "na dwa talerze":
Makaron - świderki lub każdy inny2
cebule200 gram
pieczarek - lub 5 dużychpół
piersi z kurczaka albo mrożonych
krewetek (opcjonalnie, bo i bez tego
sos jest treściwy i pyszny)1
przecier pomidorowy (słoiczek lub połowa wedle gustu)łyżka
śmietany 18%łyżeczka
oreganosól,
pieprz czarny i
pieprz chilli Cayenne,
kolendra,
lubczyk,
czosnek granulowany
ser żółty 10 -15 dag
Masło lub
olejPrzygotowanie :Zaczynamy od
cebuli, którą kroimy na małe kawałki i zaczynamy dusić na
oleju na patelni, wkrawamy
pieczarki i czekamy aż zmiękną (tutaj jest tez czas na wkrojenie
kurczaka).Składniki powinny się prażyć kilka minut, po czym należy zalać je ok 150ml
wody. Gdy warzywa (i
mięso) są już kruche dodajemy
przecier pomidorowy. Sos musi się pogotować na małym ogniu kilka chwil. Do smaku teraz dajemy
sól,
pieprz i
zioła i niewielką ilość
śmietany - tak aby złagodziła smak, ale nie zabieliła sosu.
Sos jest właściwie gotowy,
póki gorący można położyć na talerzu (tu niezbyt starannie ) cienkie plastry
sera.Zapewniam danie smakuje lepiej niż wygląda !