Wykonanie

Oto kolejna odsłona paluchów uwielbianych przez dzieci. Tym razem paluchy są poskręcane w warkocze, mają lekko pikantny smak i do złudzenia przypominają pizzę. Poprzedni przepis na paluchy
serowe tu (kruche) oraz tu .Paluchy można podać z podobnym jak tu sosem ze świeżych
pomidorów i papryczki.Doskonale smakują też w towarzystwie
twarożku ze
śmietaną.Składniki :ok 1,5 szklanki
mąkipół kostki
drożdżypół szkl
mleka3 łyżki
olejuszczypta
cukrunieco większa szczypta
solioregano,
pieprz,
tymianek,
bazylia,
papryka słodka, opcjonalnie
chilli albo
czosnekłyżka
przecieru pomidorowego lub
keczupuodrobina
sera żółtegoPrzygotowanie : podgrzewamy pół szklanki
mleka do temperatury nie wyższej niż 40 *C i ręką rozprowadzamy w
mleku drożdże z odrobiną
cukru. Powstały zaczyn przelewamy do większej miski i tutaj wsypujemy
mąkę z
przyprawami i
olejem. Urabiamy ciasto aż do uzyskania plastycznej masy. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie łączy się, trzeba dodać trochę więcej
mleka lub
wody. Można użyć różnych rodzajów
mąki,
otrębów, itp. Ważne aby konsystencja pozwoliła formować wałeczki. Ciasto zrolowane na wałki skręcamy w takie warkocze i kładziemy na blaszce. Po wierzchu smarujemy
pomidorowym sosem i obsypujemy odrobiną
sera. Można tu też jeszcze posypać
oregano. Paluchy zapiekamy aż podrosną i lekko zarumienią się ok 20 minut w temp ok 160 -180*C. Dorośli mogą paluchy jeść przy
piwie a dzieci popijać
mlekiem :) Bon appétit !