Wykonanie

W tym roku przed Bożym Narodzeniem postanowiłam przetestować bezglutenowe wypieki. Okazuje się, że świąteczne wypieki mogą być równie pyszne co zdrowe. Wypróbujcie choćby przepis na to bezglutenowe ciasto
bananowe - jest naprawdę pyszne :)Składniki na ciasto (torotwnica 23 cm):2
jaja od szczęśliwych kur1/2 szklanki nierafinowanego
cukru lub
ksylitolu - może być nawet mniej bo
banany dają
słodyczy1/2 szklanki
oleju rzepakowego lub
kokosowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia bezglutenowego lub 2 łyżeczki
sody - przy użyciu
sody dodajemy 1 łyżkę
octu jabłkowego2 szklanki zmielonych
migdałów1/2 szklanki
mąki gryczanej1 czubata łyżka karobu lub
kakao100 ml.
napoju ryżowego opcjonalnie
mleka1 starta na tarce
cukinia - jesli nie macie
cukini dodajcie jednego
banana więcej, ja nie miałam wystarczającej ilości
bananów więc eksperymentowałam z
cukinią3 zblendowane
bananySkładniki na polewę:2 łyżki
serka koziego twarożkowego do smarowania2 czubate łyżki
cukru pudruopcjonalnie 1 łyżka
masłaPrzygotowanie:Składniki łączymy według kolejności w jakiej zostały wymienione:1. Miksujemy
jaja z
cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy
olej i ponownie miksujemy.2. Do jajecznej masy wsypujemy
proszek do pieczenia i partiami zmielone
migdały,
mąkę gryczną i karob ciągle miksując.3. Gdy składniki się połączą i uzyskamy gęstą masę, dolewamy 100 mililitrów
napoju ryżowego i mieszamy łyżką do połączenia.4. Na końcu do masy dodajemy odsączoną startą na tarce
cukinie i zblendowane
banany, mieszamy do połączenia.5. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut - do suchego patyczka.Gdy ciasto się studzi ucieramy z podanych składników łyżką polewę. Gdy
serek,
cukier i
masło utworzą jednolitą masę schładzamy polewę w lodówce.Gdy ciasto jest ostudzone smarujemy je polewą, posypujemy
migdałami i zajadamy ze smakiem.Jest naprawdę dobre, i co więcej zdrowe,
mozecie śmiało je jeść nawet bez żadnych dodatków.Smacznego :)
