ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe bez glutenu

Ciasto bananowe bez glutenu

nazwa

Wykonanie

W tym roku przed Bożym Narodzeniem postanowiłam przetestować bezglutenowe wypieki. Okazuje się, że świąteczne wypieki mogą być równie pyszne co zdrowe. Wypróbujcie choćby przepis na to bezglutenowe ciasto bananowe - jest naprawdę pyszne :)
Składniki na ciasto (torotwnica 23 cm):
2 jaja od szczęśliwych kur
1/2 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu - może być nawet mniej bo banany dają słodyczy
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego lub 2 łyżeczki sody - przy użyciu sody dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego
2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 czubata łyżka karobu lub kakao
100 ml. napoju ryżowego opcjonalnie mleka
1 starta na tarce cukinia - jesli nie macie cukini dodajcie jednego banana więcej, ja nie miałam wystarczającej ilości bananów więc eksperymentowałam z cukinią
3 zblendowane banany
Składniki na polewę:
2 łyżki serka koziego twarożkowego do smarowania
2 czubate łyżki cukru pudru
opcjonalnie 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Składniki łączymy według kolejności w jakiej zostały wymienione:
1. Miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy olej i ponownie miksujemy.
2. Do jajecznej masy wsypujemy proszek do pieczenia i partiami zmielone migdały, mąkę gryczną i karob ciągle miksując.
3. Gdy składniki się połączą i uzyskamy gęstą masę, dolewamy 100 mililitrów napoju ryżowego i mieszamy łyżką do połączenia.
4. Na końcu do masy dodajemy odsączoną startą na tarce cukinie i zblendowane banany, mieszamy do połączenia.
5. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Gdy ciasto się studzi ucieramy z podanych składników łyżką polewę. Gdy serek, cukier i masło utworzą jednolitą masę schładzamy polewę w lodówce.
Gdy ciasto jest ostudzone smarujemy je polewą, posypujemy migdałami i zajadamy ze smakiem.
Jest naprawdę dobre, i co więcej zdrowe, mozecie śmiało je jeść nawet bez żadnych dodatków.
Smacznego :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2014/12/ciasto-bananowe-bez-glutenu.html