Wykonanie

Kolejne przyjemne zaskoczenie smakowe tego tygodnia - pyszne i proste arabskie ciasto
daktylowe. Przygotowuje się je dosyć szybko, a smakuje bardzo, bardzo dobrze. Nam umiliło nasze popołudniowe
herbatki i
kawki, więc polecam Wam je serdecznie. Ciasto jest puchate i wilgotne zarazem tak jak lubimy najbardziej.Składniki:1 szklanka
daktyli bez pestek (najlepiej używajcie tych bio, bo nie są siarkowane)1 szklanka
napoju ryżowego lub zwykłego
mleka3/4 szklanki
cukru nierafinowanego3 lub 4
jajka od kur z wolnego wybiegu (jeśli duże to 3)1 szklanka
oleju rzepakowego2 szklanki
mąki pszennej najlepiej tej z pełnego przemiału, ale zwykła też będzie dobra1 łyżka
proszku do pieczenia1/2 łyżki
sody2 łyżki
kakao dla ciemnego koloruPrzygotowanie:1.
Daktyle zalewamy
napojem ryżowym lub
mlekiem i gotujemy pod przykryciem, aż troszkę zmiękną (około 15 minut) a następnie je lekko blendujemy - tak by je tylko rozdrobnić nie zaś zrobić z nich krem.2.
Jaja miksujemy blenderem, następnie dodajemy do nich
cukier i mmiksujemy ponownie. Na koniec dodajemy
olej i raz jeszcze miskujemy.3.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę mieszamy w jednym naczyniu.4. Następnie do jajecznej masy dodajemy odrobinę daktylowej pulpy i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Potem dodajemy odrobinę składników suchych z punktu 3 i znowu mieszamy. Czynność tą powtarzamy do skończenia pulpy i mąk. Ważne by robić to ręcznie nie zaś miskerem. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale dać się przelać do formy.5. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 23 centymetry) i pieczemy w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka czyli około 60 minut.Gotowe ciasto polać
polewą czekoladową, lub po prostu posypać
cukrem pudrem i jeść ze smakiem :)Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Arabska z Polską Nutą. Bardzo przyjemnie zaskoczył mnie "smacznym" efektem, dlatego Wam go polecamSmacznego :)