ßßß Cookit - przepis na Drop scones

Drop scones

nazwa

Wykonanie

Popularne szkockie pancakes, skromne, ale smaczne placuszki. Koniecznie do podania z syropem owocowym, kefirem, golden syrupem, lub jak lubicie. Dla mnie i smak i konsystencja ciasta - jak naleśniki z proszkiem do pieczenia ;-). Polecam na śniadanie.
Składniki na 10 - 12 placków:
110 g mąki pszennej
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
25 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko, roztrzepane
150 ml mleka
Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.
Podawać ciepłe.
Smacznego :-).
Przepis Anne Sheasby 'The big book of bread'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/drop-scones