ßßß
Mój ostatni sukces w pieczeniu babki tak mi się spodobał, że i dziś zagościła u Nas na stole baba - tylko tym razem mocno czekoladowa. Przepis polecam tym, którzy lubią gorzką czekoladę i kakao. No a wielbicielom słodszych wypieków babkę proponuje zjeść w towarzystwie jakiejś konfitury na ciepło.Składniki:125 g masła lub oleju kokosowego1/2 szklanki napoju ryżowego lub mleka3/4 szklanki cukru nierafinowanego2 jaja2 szklanki mąki pszennej4 łyżki kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1. Składniki suche przesiewamy do misy i odstawiamy.2. Masło lub olej kokosowy, razem z cukrem i napojem ryżowym lub mlekiej podgrzewamy i rozpuszczamy a następnie studzimy.3. Następnie do misy z suchymi składnikami wbijamy jaja i wlewamy ostudzoną mieszankę oleju, napoju ryzowego i cukru. Wszystko mieszamy do połączenia składników.4. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C - do suchego patyczka.Gotową babkę dekorujemy polewą czekoladową, przygotowaną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :)P.s. przepis pochodzi z bloga przepisyjoli.pl