Mój ostatni sukces w pieczeniu babki tak mi się spodobał, że i dziś zagościła u Nas na stole baba - tylko tym razem mocno czekoladowa. Przepis polecam tym, którzy lubią gorzką czekoladę i kakao. No a wielbicielom słodszych wypieków babkę proponuje zjeść w towarzystwie jakiejś konfitury na ciepło.Składniki:125 g masła lub olejukokosowego1/2 szklanki napojuryżowego lub mleka3/4 szklanki cukru nierafinowanego2 jaja2 szklanki mąki pszennej4 łyżki kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1. Składniki suche przesiewamy do misy i odstawiamy.2. Masło lub olejkokosowy, razem z cukrem i napojemryżowym lub mlekiej podgrzewamy i rozpuszczamy a następnie studzimy.3. Następnie do misy z suchymi składnikami wbijamy jaja i wlewamy ostudzoną mieszankę oleju, napojuryzowego i cukru. Wszystko mieszamy do połączenia składników.4. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C - do suchego patyczka.Gotową babkę dekorujemy polewą czekoladową, przygotowaną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :)P.s. przepis pochodzi z bloga przepisyjoli.pl