Wykonanie

Proponuję Wam dziś przepis na szybkie racuszki pszenno - kukurydziane. Zrobiłam je dzisiaj z myślą o szybkim i smacznym deserku dla mojej małej Iduszki. Egzamin zdały doskonale, bo są mięciutkie, lekkie i beztłuszczowe. Przepis polecam więc wszystkim racuchożercom i zapracowanym Mamom, które szukają jakieś alternatywy dla sklepowych deserów dla swoich pociech.Składniki (na 1 talerz racuchów, porcja dla 3 osób):1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1/2 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru nierafinowanego lub
syropu z agawy3/4 szklanki
napoju ryżowego lub zwykłego
mleka1
jajo od kur z wolnego wybiegu1 łyżka
oleju rzepakowego lub
kokosowego1/2
jabłka lub
bananaPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki poza
bananem lub
jabłkiem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia. Odstawiamy na chwilkę.2. W tym czasie myjemy
jabłko lub
banana. Obieramy ze skórki a nastepnie ścieramy połowę
owocu na tarce o dużych oczkach do naszej racuszkowej masy i mieszamy.3. Racuchy smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. (Nakładamy stołową łyżke ciasta, czekamy aż pojawią się bąbelki powietrza a następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony - placuszki po usmażeniu z wierzchu mają brązowy kolor.)My podaliśmy je z
cukrem pudrem,
winogronami i
konfiturą malinową. Ale z powodzeniem można je zajadać same :).Smacznego dnia :)