ßßß Cookit - przepis na Szybkie racuszki pszenno-kukurydziane

Szybkie racuszki pszenno-kukurydziane

nazwa

Wykonanie

Proponuję Wam dziś przepis na szybkie racuszki pszenno - kukurydziane. Zrobiłam je dzisiaj z myślą o szybkim i smacznym deserku dla mojej małej Iduszki. Egzamin zdały doskonale, bo są mięciutkie, lekkie i beztłuszczowe. Przepis polecam więc wszystkim racuchożercom i zapracowanym Mamom, które szukają jakieś alternatywy dla sklepowych deserów dla swoich pociech.
Składniki (na 1 talerz racuchów, porcja dla 3 osób):
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru nierafinowanego lub syropu z agawy
3/4 szklanki napoju ryżowego lub zwykłego mleka
1 jajo od kur z wolnego wybiegu
1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
1/2 jabłka lub banana
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki poza bananem lub jabłkiem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia. Odstawiamy na chwilkę.
2. W tym czasie myjemy jabłko lub banana. Obieramy ze skórki a nastepnie ścieramy połowę owocu na tarce o dużych oczkach do naszej racuszkowej masy i mieszamy.
3. Racuchy smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. (Nakładamy stołową łyżke ciasta, czekamy aż pojawią się bąbelki powietrza a następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony - placuszki po usmażeniu z wierzchu mają brązowy kolor.)
My podaliśmy je z cukrem pudrem, winogronami i konfiturą malinową. Ale z powodzeniem można je zajadać same :).
Smacznego dnia :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2014/08/szybkie-racuszki-pszenno-kukurydziane.html