Wykonanie

W chłodne już prawie jesienne ranki i wieczory lubimy zjeść coś na ciepło, dlatego po upalnym lecie do łask wróciły racuchy. Uwielbiamy je za to, iż przygotowuje się je bardzo szybko i za to, że w zależności od dodanych dodatków wciąż potrafią zaskakiwać smakiem. Dziś zajadaliśmy się pszenno -
kukurydzianymi racuchami z
bananem. Są pyszniutkie, mięciutkie i puchate, dlatego przepis polecam :)Składniki (na 1 talerz racuszków):1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki kukurydzianejłyżka
oleju rzepakowego lub
kokosowego3/4 szklanki
napoju ryżowego (opcjonalnie zwykłego
mleka)1
jajo od kur z wolnego wybiegu3 łyżki
syropu z agawy lub
miodu lub opcjonalnie 2 płaskie łyżki
cukru nierafinowanego1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1
bananPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki poza
bananem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia. Odstawiamy na chwilkę.2. W tym czasie myjemy
banana. Obieramy ze skórki a nastepnie ścieramy
owoc na tarce o dużych oczkach do naszej racuszkowej masy i mieszamy.3. Racuchy smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. (Nakładamy stołową łyżke ciasta, czekamy aż pojawią się bąbelki powietrza a następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony - placuszki po usmażeniu z wierzchu mają brązowy kolor.)Szczerze je polecamy!!! My podaliśmy je tym razem z
suszoną żurawiną i
kremem czekoladowo -
orzechowym. Wy możecie je zjeść choćby posypane tylko
cukrem pudrem lub polane
jogurtem.Smaczego :)