ßßß Cookit - przepis na Racuszki owsiane bez mleka i mąki i cukru

Racuszki owsiane bez mleka i mąki i cukru

nazwa

Wykonanie

Kiedy za oknem zimno, buro i szaro śniadania i desery lubię jeść ciepłe :) stąd teraz często na naszym stole goszczą racuchy. Jednak jako, iż staram się unikać mąki i cukru, eksperymentuje, mieszam to i owo i szukam zdrowszych wersji tego pysznego deseru. Oto jeden z takich eksperymentów - zresztą bardzo udany :) przepis Wam polecam, bo racuszki wyszły mięciutkie, sycące, puszyste i po prostu pyszne :)
Składniki (na 1 talerz racuchów - porcja dla 3 osób):
2 banany
1 czubata szklanka zmielonych w młynku do kawy płatków owsianych
1 jajo od kur z wolnego wybiegu
1/2 szklanki napoju sojowego lub ryżowego opcjonalnie zwykłego mleka lub wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Banany blendujemy.
2. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę.
3. Do bananowej masy dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką - odstawiamy na chwilkę. Tuż przed smażeniem mieszamy raz jeszcze sprawdzając konsystencję masy - moja byla dość gęsta, ale lekko lejąca.
4. Nagrzewamy patelnię bez tłuszczy i smażymy na niej racuszki. Ja robiłam małe placki z 1 łyżki stołowej masy, ponieważ wtedy łatwiej je przewrócic. Czekałam do pojawienia się pęcherzyków a następnie podważając widelcem lub łopatką przkręcałam i smazyłam do zbrązowienia z drugiej strony.
Gotowe racuszki smakują dobrze w towarzystwie konfitury, czekolady, cukru pudru a także same bez dodatków.
Są naprawdę pyszne więc szczerze je wam polecam :)
Smacznego :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2014/09/racuszki-owsiane-bez-mleka-i-maki-i.html