Wykonanie

Kiedy za oknem zimno, buro i szaro śniadania i desery lubię jeść ciepłe :) stąd teraz często na naszym
stole goszczą racuchy. Jednak jako, iż staram się unikać
mąki i
cukru, eksperymentuje, mieszam to i owo i szukam zdrowszych wersji tego pysznego deseru. Oto jeden z takich eksperymentów - zresztą bardzo udany :) przepis Wam polecam, bo racuszki wyszły mięciutkie, sycące, puszyste i po prostu pyszne :)Składniki (na 1 talerz racuchów - porcja dla 3 osób):2
banany1 czubata szklanka zmielonych w młynku do
kawy płatków owsianych1
jajo od kur z wolnego wybiegu1/2 szklanki
napoju sojowego lub
ryżowego opcjonalnie zwykłego
mleka lub
wody1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
miodu lub
syropu z agawy1 łyżka
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:1.
Banany blendujemy.2.
Płatki owsiane mielimy w młynku do
kawy na
mąkę.3. Do bananowej masy dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką - odstawiamy na chwilkę. Tuż przed smażeniem mieszamy raz jeszcze sprawdzając konsystencję masy - moja byla dość gęsta, ale lekko lejąca.4. Nagrzewamy patelnię bez tłuszczy i smażymy na niej racuszki. Ja robiłam małe placki z 1 łyżki stołowej masy, ponieważ wtedy łatwiej je przewrócic. Czekałam do pojawienia się pęcherzyków a następnie podważając widelcem lub
łopatką przkręcałam i smazyłam do zbrązowienia z drugiej strony.Gotowe racuszki smakują dobrze w towarzystwie
konfitury,
czekolady,
cukru pudru a także same bez dodatków.Są naprawdę pyszne więc szczerze je wam polecam :)Smacznego :)