Wykonanie
Śniadanie nie jest moim ulubionym posiłkiem – zdecydowanie wolę pospać dłużej, niż stać w kuchni i przygotowywać jedzenie z samego rana i jeszcze je jeść przed wyjściem.. Postanowiłam jednak się przełamać i wziąć udział w konkursie Tymbark – „Przygotuj propozycję menu
śniadaniowego, które będzie idealnie komponować się ze szklanką soku 100% Tymbark. Pokaż nam, jak niewiele czasu może zająć przygotowanie pożywnego śniadania!”.Na początek zadałam sobie jedno, podstawowe pytanie – co zrobić, żeby gotowanie zajęło mało czasu? Przygotować jak najwięcej dzień wcześniej. Stąd pomysł na gotową mieszankę muffinkową. Poszłam jeszcze o krok dalej – przygotowałam porcję na 3 kolejne dni – a co! ;)Żeby nie było nudno, wymyśliłam dwie wersje –
bananową i „masłoorzechową”. Obie robi się błyskawicznie – włączyć piec, żeby się nagrzał, wymieszać mokre składniki z suchymi, przełożyć do foremek, do pieca na 15-20 minut (w tym czasie spokojnie można wziąć prysznic/umyć zęby) i gotowe!Do tego sok i można wcinać ;)Składniki (podstawowa mieszanka na 3 dni):3dl
mąki owsianej3dl
płatków owsianych2dl
cukru muscovado2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2,5dl dowolnych orzechów/bakaliiwszystkie wymienione wyżej składniki wymieszaj dokładnie (rozdrabniając grudki
cukru)podziel mieszankę na 3 równe porcje, 2 odłóż na kolejne dni, z 1 przygotuj babeczkiOpcja nr 1:1 porcja mieszanki muffinkowej1
jajko1 dojrzały
bananOpcja nr 2:1 porcja mieszanki muffinkowej1
jajko1dl
masła orzechowego1-1,5dl
napoju sojowego (np Alpro) lub dowolnego innego płynurozgrzej piec do 190 C
jajko wymieszaj z
bananem (lub
masło orzechowe z
wodą)dodaj suchą mieszankę, wymieszajpodziel masę
między 6 foremek na muffinkipiecz 15-20minut aż pięknie urosną i lekko się przyrumieniąSmacznego! :)