ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe babeczki na śniadanie

Ekspresowe babeczki na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Śniadanie nie jest moim ulubionym posiłkiem – zdecydowanie wolę pospać dłużej, niż stać w kuchni i przygotowywać jedzenie z samego rana i jeszcze je jeść przed wyjściem.. Postanowiłam jednak się przełamać i wziąć udział w konkursie Tymbark – „Przygotuj propozycję menu śniadaniowego, które będzie idealnie komponować się ze szklanką soku 100% Tymbark. Pokaż nam, jak niewiele czasu może zająć przygotowanie pożywnego śniadania!”.
Na początek zadałam sobie jedno, podstawowe pytanie – co zrobić, żeby gotowanie zajęło mało czasu? Przygotować jak najwięcej dzień wcześniej. Stąd pomysł na gotową mieszankę muffinkową. Poszłam jeszcze o krok dalej – przygotowałam porcję na 3 kolejne dni – a co! ;)
Żeby nie było nudno, wymyśliłam dwie wersje – bananową i „masłoorzechową”. Obie robi się błyskawicznie – włączyć piec, żeby się nagrzał, wymieszać mokre składniki z suchymi, przełożyć do foremek, do pieca na 15-20 minut (w tym czasie spokojnie można wziąć prysznic/umyć zęby) i gotowe!
Do tego sok i można wcinać ;)
Składniki (podstawowa mieszanka na 3 dni):
3dl mąki owsianej
3dl płatków owsianych
2dl cukru muscovado
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2,5dl dowolnych orzechów/bakalii
wszystkie wymienione wyżej składniki wymieszaj dokładnie (rozdrabniając grudki cukru)
podziel mieszankę na 3 równe porcje, 2 odłóż na kolejne dni, z 1 przygotuj babeczki
Opcja nr 1:
1 porcja mieszanki muffinkowej
1 jajko
1 dojrzały banan
Opcja nr 2:
1 porcja mieszanki muffinkowej
1 jajko
1dl masła orzechowego
1-1,5dl napoju sojowego (np Alpro) lub dowolnego innego płynu
rozgrzej piec do 190 C
jajko wymieszaj z bananem (lub masło orzechowe z wodą)
dodaj suchą mieszankę, wymieszaj
podziel masę między 6 foremek na muffinki
piecz 15-20minut aż pięknie urosną i lekko się przyrumienią
Smacznego! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/03/31/ekspresowe-babeczki-na-sniadanie