ßßß Cookit - przepis na Idealne gofry

Idealne gofry

nazwa

Wykonanie

Przepisów na gofry jest naprawdę dużo. Każdy miłośnik tych słodkich pysznośi chciałby jednak uzyskać efekt jak z "budki" na wakacjach – a to już wcale nie jest takie proste. Takie gofry są przede wszystkim cudownie chrupiące, kruche na zewnątrz, a w śroku mięciutkie i puszyste.
W poniższym przepisie składniki suche oddzielamy od składników mokrych i dopiero potem je łączymy – czyli podobnie jak przy muffinkach. Grudki w cieście są bardzo porządane, dlatego mieszamy tylko do połączenia składników. W niektórych przepisach pojawia się też mleko, u mnie jednak jest sama woda.
Efekt? Dla mnie jest to najlepszy przepis na gofry !! Wypróbujcie i przekonajcie się sami
Składniki:
(na ok. 8 średniej wielkości gofrów)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Etapy przygotowania:
1. Do jednego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Białka oddzielamy od żółtek. W drugim naczyniu łączymy żółtka, z cukrem, wodą i olejem – delikatnie mieszamy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.
3. Mokre skladniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy do połączenia składników (jak już wyżej pisałam grudki są mile widziane). Następie dodajemy ubite na sztywno i białka i delikatie mieszamy z ciastem.
4. Gofrownicę smarujmey delikatnie olejem i rozgrzewamy do odpowiedniej temperatury. Nakładamy ciasto i pieczemy aż gofry będa złocise i chrupiące. Ciasto pieczemy w zależności od tego jaka jest moc gofrowicy. Ja w mojej o mocy 750 W piekę ok. 10 – 15 minut. Postarajcie się także podczas pieczenia nie otwierać gofrowicy – gofrą takie przeciągi nie służą 😉
5. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/sniadania/idealne-gofry