Wykonanie
Przepisów na gofry jest naprawdę dużo. Każdy miłośnik tych słodkich pysznośi chciałby jednak uzyskać efekt jak z "budki" na wakacjach – a to już wcale nie jest takie proste. Takie gofry są przede wszystkim cudownie chrupiące, kruche na zewnątrz, a w śroku mięciutkie i puszyste.W poniższym przepisie składniki suche oddzielamy od składników mokrych i dopiero
potem je łączymy – czyli podobnie jak przy muffinkach. Grudki w cieście są bardzo porządane, dlatego mieszamy tylko do połączenia składników. W niektórych przepisach pojawia się też
mleko, u mnie jednak jest sama
woda.Efekt? Dla mnie jest to najlepszy przepis na gofry !! Wypróbujcie i przekonajcie się sami
Składniki:(na ok. 8 średniej wielkości gofrów)1 i 1/2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/4 szklanki
cukru2
jajka1 szklanka
wody1/4 szklanki
oleju rzepakowego* Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową
Etapy przygotowania:1. Do jednego naczynia przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.
Białka oddzielamy od
żółtek. W drugim naczyniu łączymy
żółtka, z
cukrem,
wodą i
olejem – delikatnie mieszamy.2.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny
soli.3. Mokre skladniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy do połączenia składników (jak już wyżej
pisałam grudki są mile widziane). Następie dodajemy ubite na sztywno i
białka i delikatie mieszamy z
ciastem.4. Gofrownicę smarujmey delikatnie
olejem i rozgrzewamy do odpowiedniej temperatury. Nakładamy ciasto i pieczemy aż gofry
będa złocise i chrupiące. Ciasto pieczemy w zależności od tego jaka jest moc gofrowicy. Ja w mojej o mocy 750 W piekę ok. 10 – 15 minut. Postarajcie się także podczas pieczenia nie otwierać gofrowicy – gofrą takie przeciągi nie służą 😉5. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego !!