ßßß
Składniki:(na ok. 8 średniej wielkości gofrów)1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1/4 szklanki cukru2 jajka1 szklanka wody1/4 szklanki oleju rzepakowego* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Etapy przygotowania:1. Do jednego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Białka oddzielamy od żółtek. W drugim naczyniu łączymy żółtka, z cukrem, wodą i olejem – delikatnie mieszamy.2. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.3. Mokre skladniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy do połączenia składników (jak już wyżej pisałam grudki są mile widziane). Następie dodajemy ubite na sztywno i białka i delikatie mieszamy z ciastem.4. Gofrownicę smarujmey delikatnie olejem i rozgrzewamy do odpowiedniej temperatury. Nakładamy ciasto i pieczemy aż gofry będa złocise i chrupiące. Ciasto pieczemy w zależności od tego jaka jest moc gofrowicy. Ja w mojej o mocy 750 W piekę ok. 10 – 15 minut. Postarajcie się także podczas pieczenia nie otwierać gofrowicy – gofrą takie przeciągi nie służą 😉5. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.




Smacznego !!