Wykonanie

Dziś przepis na pyszne, mokre, sycące i prawdziwie
czekoladowe ciasto, które wierzcie lub nie, ale jest super zdrowe bo
mąkę zastępuje w nim nieoceniona
kasza jaglana. To przysmak dla smakoszy
czekolady.
Kasza w cieście jest niewyczuwalna, smak jest mocno
czekoladowy. Ciasto jest z gatunku tych niziutkich, w piekarniku rośnie wysoko a
potem opada, ale taka jest uroda ciast bez
mąki. Dla tych, którzy lubią i mogą, polecam je zajadać z
bitą śmietaną i
owocami. Jest pyszne.Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka wrzącej
wody1/2 szklanki
napoju sojowego o smaku
waniliowym (opcjonalnie
mleka)1/2 szklanki
cukru trzcinowego3
jaja 1/2 szklanki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia i
sody50 militrów
oleju rzepakowego lub
kokosowegocukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:1.
Kaszę opłukać na sitku a następnie ugotować według przepisu z opakowania (pół szklanki
kaszy gotujemy w 1 szklance
wody około 15 minut).2. Ugotowaną lekko studzimy a nastepnie blendujemy z
napojem sojowym,
cukrem i
olejem i
proszkiem do pieczenia (w wersji bezglutenowej z
sodą).3. Następnie do gładkiej zblendowanej masy dodajemy
kakao i
jaja i ponownie blendujemy.4. Gładką masę przelewamy do najmniejszej tortownicy wysmarowanej
olejem i opsypanejkaszą
manną lub
bułką tartą (średnica około 18 cm) i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut lub dłużej - to zawsze zależy od piekarnika.Ciasto jest pyszne i mocno
czekoladowe. Orginał przepisu pochodzi z bloga moje.wypieki. Ja go troszkę "odchudziłam" z
cukru i
śmietany.Smacznego :)