Wykonanie
Kiedy mam ochotę upiec coś na szybko, zazwyczaj sięgam po muffinki. Zawsze przyrządzam je w innej wersji, a tym razem wybrałam
czekoladowe babeczki według Nigelli. Mimo że nie zawierają mojego sprawdzonego dodatku kwaśnej
śmietany, są wilgotne i długo zachowują świeżość. Najlepsze jeszcze troszkę ciepłe, z płynną
czekoladą:) Przepis znalazłam tutaj . Smacznego:)Polecam też wiele innych moich przepisów na muffinki:)250 g
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
sody,2 łyżki
kakao,175 g
cukru pudru,150 g posiekanej
czekolady lub
groszków czekoladowych (ja użyłam
mlecznej, ale można tez wykorzystać gorzką lub białą),250 ml
mleka,90 ml
oleju,duże
jajko,opcjonalnie łyżeczka ekstraktu
waniliowegoW jednej misce wymieszać suche składniki (
mąkę, proszek,
sodę,
kakao,
cukier puder,
czekoladę - zostawić odrobinę na wierzch), w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i szybko wymieszać - tylko do połączenia. Ciasto nakładać do foremek (najlepiej silikonowych) i piec w 200 stopniach ok. 20 minut.