ßßß Cookit - przepis na Kakaowe muffinki Nigelli Lawson

Kakaowe muffinki Nigelli Lawson

nazwa

Wykonanie

Kiedy mam ochotę upiec coś na szybko, zazwyczaj sięgam po muffinki. Zawsze przyrządzam je w innej wersji, a tym razem wybrałam czekoladowe babeczki według Nigelli. Mimo że nie zawierają mojego sprawdzonego dodatku kwaśnej śmietany, są wilgotne i długo zachowują świeżość. Najlepsze jeszcze troszkę ciepłe, z płynną czekoladą:) Przepis znalazłam tutaj . Smacznego:)
Polecam też wiele innych moich przepisów na muffinki:)
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżki kakao,
175 g cukru pudru,
150 g posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych (ja użyłam mlecznej, ale można tez wykorzystać gorzką lub białą),
250 ml mleka,
90 ml oleju,
duże jajko,
opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego
W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier puder, czekoladę - zostawić odrobinę na wierzch), w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i szybko wymieszać - tylko do połączenia. Ciasto nakładać do foremek (najlepiej silikonowych) i piec w 200 stopniach ok. 20 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/kakaowe-muffinki-nigelli-lawson.html