Wykonanie

W ramach wydarzenia "Wypiekanie na śniadanie" Małgosia wybrała chlebek nadziewany
szpinakiem i
fetą pochodzący z książki Women's Weekly "The Baking Collection" . Podałam go dzisiaj na obiad, ale równie dobrze można go zaserwować na przystawkę lub przekąskę podczas biesiadowania z przyjaciółmi. Efektowny, smaczny, na pewno zadowoli smakoszy
szpinaku. I śmiem twierdzić, że również tych, którzy za nim nie przepadają;-)


na podstawie książki Women's Weekly"The Baking Collection".Składniki:1 łyżka
oliwy,1 średnia
cebula biała, posiekane drobno,300g
szpinaku baby,1 łyżka świeżych liści
tymianku,1 łyżka drobno posiekanego świeżego
rozmarynu,300 g przesianej
mąki pszennej,80g przesianej
mąki razowej,120g grubo tartego
parmezanu (100 g dałam),250 ml
maślanki (dałam
kefir),1
jajko,60g
sera fety pokruszonego,3 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3/4 łyżeczki
soli do ciasta.Przygotowanie:Rozgrzej
olej na patelni, smaż
cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony
szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu i połącz go z
ziołami.Rozgrzej piekarnik do 200' ( ja bym rozgrzała do 180' ), wyłóż formę papierem do pieczenia.Przesiej obie
mąki do miski, wmieszaj połowę
parmezanu, zrób dziurkę na środku
mąkę i wbij w nią
jajo,
sól,
proszek do pieczenia i dodaj
maślankę. Zagnieć lepkie ciasto. Posyp stolnicę
mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadź
szpinak na cieście pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego
boku, posypać pokruszoną
fetą, resztą
parmezanu wierzch nadzienia
szpinakowego i zrolować mocno. Umieścić na blasze. Za pomocą
ostrego noża przekrawać wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca. Posmarować odrobiną
maślanki i piec 40 minut . Ostudzić przed podaniem.

Chlebek możecie podziwiać na blogach współpiekących:Moje Małe Czarowanie
Magia w kuchniGotuj-Sam!Bernika - mój kulinarny pamiętnikGrunt to przepisStylowa kuchniaMia cucina