ßßß
W ramach wydarzenia "Wypiekanie na śniadanie" Małgosia wybrała chlebek nadziewany szpinakiem i fetą pochodzący z książki Women's Weekly "The Baking Collection" . Podałam go dzisiaj na obiad, ale równie dobrze można go zaserwować na przystawkę lub przekąskę podczas biesiadowania z przyjaciółmi. Efektowny, smaczny, na pewno zadowoli smakoszy szpinaku. I śmiem twierdzić, że również tych, którzy za nim nie przepadają;-)
na podstawie książki Women's Weekly"The Baking Collection".Składniki:1 łyżka oliwy,1 średnia cebula biała, posiekane drobno,300g szpinaku baby,1 łyżka świeżych liści tymianku,1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu,300 g przesianej mąki pszennej,80g przesianej mąki razowej,120g grubo tartego parmezanu (100 g dałam),250 ml maślanki (dałam kefir),1 jajko,60g sera fety pokruszonego,3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,3/4 łyżeczki soli do ciasta.Przygotowanie:Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu i połącz go z ziołami.Rozgrzej piekarnik do 200' ( ja bym rozgrzała do 180' ), wyłóż formę papierem do pieczenia.Przesiej obie mąki do miski, wmieszaj połowę parmezanu, zrób dziurkę na środku mąkę i wbij w nią jajo, sól, proszek do pieczenia i dodaj maślankę. Zagnieć lepkie ciasto. Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadź szpinak na cieście pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać pokruszoną fetą, resztą parmezanu wierzch nadzienia szpinakowego i zrolować mocno. Umieścić na blasze. Za pomocą ostrego noża przekrawać wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca. Posmarować odrobiną maślanki i piec 40 minut . Ostudzić przed podaniem.
Chlebek możecie podziwiać na blogach współpiekących:Moje Małe CzarowanieMagia w kuchniGotuj-Sam!Bernika - mój kulinarny pamiętnikGrunt to przepisStylowa kuchniaMia cucina