ßßß Cookit - przepis na Szpinak i feta- zapiekanka

Szpinak i feta- zapiekanka

nazwa

Wykonanie

Na ogół nie przywiązuje dużej wagi do obiadowych dodatków. Skupiam się ba tym jak ciekawie przyrządzić mięso/rybę, a co tego podam to kwestia drugorzędna. Jednak ostatnio zaczęłam być znużona smakiem brokułów, kalafiora czy warzyw na patelnię i postanowiłam wypróbować coś ciekawszego. Tak powstała ryżowa zapiekanka. Śmiało mogę powiedzieć że najlepsza jaką zrobiłam. I wcale nie dlatego że pierwsza ;)
Składniki:
-1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu( ok. poł woreczka)
-200 g szpinaku( jeśli mrożony to dokładnie odsączonego)
-jajko
-50 ml mleka
-nieduża cebula
-1/3 szklanki pokrojonej fety
-3 garście parmezanu
-garść namoczonych rodzynek
-sól i tymianek
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.W małej miseczce rozbełtać jajko z mlekiem i przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wrzucic szpinak, ryż, fetę, 2 garście parmezanu, posiekaną cebulkę i rodzynki, dolać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Zapiekać ok.30 min, wyciągnąć z piekarnika, posypać reszta parmezanu i piec przez kolejne 10.
Jeśli traktujemy zapiekankę jako dodatek do obiadu, wychodzą ok. 3 średnie porcje. Może posłużyć tez za oddzielne danie, ale wtedy sugerowałabym zwiększyć ilość składników ;)
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/06/szpinak-i-feta-zapiekanka.html