Wykonanie

Na ogół nie przywiązuje dużej wagi do obiadowych dodatków. Skupiam się ba tym jak ciekawie przyrządzić mięso/rybę, a co tego podam to kwestia drugorzędna. Jednak ostatnio zaczęłam być znużona smakiem
brokułów,
kalafiora czy warzyw na patelnię i postanowiłam wypróbować coś ciekawszego. Tak powstała ryżowa zapiekanka. Śmiało
mogę powiedzieć że najlepsza jaką zrobiłam. I wcale nie dlatego że pierwsza ;)

Składniki:-1 szklanka ugotowanego
brązowego ryżu( ok. poł woreczka)-200 g
szpinaku( jeśli mrożony to dokładnie odsączonego)-
jajko-50 ml
mleka-nieduża
cebula-1/3 szklanki pokrojonej
fety-3 garście
parmezanu-garść namoczonych
rodzynek-
sól i
tymianekPiekarnik nagrzać do 180 stopni.W małej miseczce rozbełtać
jajko z
mlekiem i
przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wrzucic
szpinak,
ryż,
fetę, 2 garście
parmezanu, posiekaną
cebulkę i
rodzynki, dolać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Zapiekać ok.30 min, wyciągnąć z piekarnika, posypać reszta
parmezanu i piec przez kolejne 10.

Jeśli traktujemy zapiekankę jako dodatek do obiadu, wychodzą ok. 3 średnie porcje. Może posłużyć tez za oddzielne danie, ale wtedy sugerowałabym zwiększyć ilość składników ;)