Wykonanie
Ostatnio brak mi pomysłów na obiady. Nie potrafiłam wymyślić dziś nic sama. Tak więc poratował mnie Durszlak. Pogrzebałam, pogrzebałam i znalazłam.Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam od Walnut Kitchen (polecam!). Zwiększyłam jednak porcje składników, by rodzina mogła się najeść. Zastąpiłam też
tymianek oregano.Danie te jest naprawdę dobre, więc zachęcam aby spróbować je przygotować.składniki : (na 3-4 osoby)3 woreczki
brązowego ryżu450 g
mrożonego szpinaku3
jajka150 ml
mlekakostka
sera feta6 garści
parmezanu3 garście namoczonych
rodzynekśredniej wielkości
cebulasóloreganoSzpinak rozmrażamy jeszcze przed zaczęciem przygotowywania zapiekanki. Pamiętajmy aby po tym dokładnie odsączyć z niego nadmiar
wody.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Potem odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Fetę i
cebulę kroimy w kostkę.
Mleko łączymy z
jajami w misce, dodajemy do nich
przyprawy.Do naczynia żaroodpornego wkładamy
szpinak (odsączony!),
ryż,
fetę, połowę
parmezanu,
cebulę i
rodzynki. Zalewamy całość masą jajeczną i mieszamy.Następnie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy zapiekankę najpierw przez 30 minut. Po tym czasie posypujemy ją resztą
parmezanu i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.
