ßßß Cookit - przepis na #6 - Na "Małego Głoda" - Zapiekanka szpinakowa

#6 - Na "Małego Głoda" - Zapiekanka szpinakowa

nazwa

Wykonanie

Ostatnio brak mi pomysłów na obiady. Nie potrafiłam wymyślić dziś nic sama. Tak więc poratował mnie Durszlak. Pogrzebałam, pogrzebałam i znalazłam.
Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam od Walnut Kitchen (polecam!). Zwiększyłam jednak porcje składników, by rodzina mogła się najeść. Zastąpiłam też tymianek oregano.
Danie te jest naprawdę dobre, więc zachęcam aby spróbować je przygotować.
składniki : (na 3-4 osoby)
3 woreczki brązowego ryżu
450 g mrożonego szpinaku
3 jajka
150 ml mleka
kostka sera feta
6 garści parmezanu
3 garście namoczonych rodzynek
średniej wielkości cebula
sól
oregano
Szpinak rozmrażamy jeszcze przed zaczęciem przygotowywania zapiekanki. Pamiętajmy aby po tym dokładnie odsączyć z niego nadmiar wody.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Potem odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Fetę i cebulę kroimy w kostkę. Mleko łączymy z jajami w misce, dodajemy do nich przyprawy.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy szpinak (odsączony!), ryż, fetę, połowę parmezanu, cebulę i rodzynki. Zalewamy całość masą jajeczną i mieszamy.
Następnie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy zapiekankę najpierw przez 30 minut. Po tym czasie posypujemy ją resztą parmezanu i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Źródło:http://alice-kitchenland.blogspot.com/2015/04/6-na-goda-zapiekanka-szpinakowa.html