ßßß Cookit - przepis na Muffiny ze szpinakiem i serem feta

Muffiny ze szpinakiem i serem feta

nazwa

Wykonanie

Puszyste muffiny ze szpinakiem i serem feta. Pełnią rolę babeczek lub pieczywa do zup, lub jako przekąska o każdej porze dnia.
Tajemnica udanych muffin tkwi w odpowiednim mieszaniu składników ciasta. Osobno mieszamy składniki suche, a osobno jajka z jogurtem i oliwą. Dopiero przed napełnieniem foremek ciastem, łączymy wszystkie składniki razem. Mieszamy do momentu połączenia się, ale nie ucieramy na gładką masę. Muffinowe ciasto powinno być lekko grudkowate.
Z podanych poniżej proporcji otrzymamy 18 muffin pieczonych w blaszce jak na załączonym poniżej zdjęciu. Otwory w prezentowanej blaszce mają po 5 cm średnicy w podstawie i 7 cm w górnej części. Napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.
Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Muffiny
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: szpinak, ser feta
Warto przeczytać też:
wpis O muffinach i cupcakes. Na czym polega różnica?
Muffiny ze szpinakiem i serem feta na podstawie przepisu z Le Livre d'or des Gâteaux . Wydawnictwo - Cuisine Actuelle 2008
Składniki:
250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
350 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 płaskiej łyżeczki soli
2 duże jajka
60 ml oliwy z oliwek
250 ml jogurtu naturalnego
250 g sera feta
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza . Formę lub pojedyncze foremki na muffiny smarujemy masłem.
W rondelku umieszczamy szpinak, dodajemy odrobinę wody i szczyptę soli oraz pieprzu i dusimy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar wody - rękoma lub za pomocą sitka lub gazy. Siekamy. Ser feta kroimy w drobną kostkę.
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem lub trzepaczką - ubijamy jajka z jogurtem i oliwą. Zawartość drugiej miseczki wlewamy do składników suchych i mieszamy, równocześnie dodając szpinak i ser feta.
Foremki lub otwory muffinowej blaszki napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia lub zjeść na ciepło :))
,
Składnik główny:
feta,
Składnik główny:
szpinak,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Inne,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/muffiny-ze-szpinakiem-i-serem-feta