ßßß
Muffiny ze szpinakiem i serem feta na podstawie przepisu z Le Livre d'or des Gâteaux . Wydawnictwo - Cuisine Actuelle 2008Składniki:250 g świeżego lub mrożonego szpinaku350 g mąki pszennej3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 płaskiej łyżeczki soli2 duże jajka60 ml oliwy z oliwek250 ml jogurtu naturalnego250 g sera fetaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza . Formę lub pojedyncze foremki na muffiny smarujemy masłem.W rondelku umieszczamy szpinak, dodajemy odrobinę wody i szczyptę soli oraz pieprzu i dusimy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar wody - rękoma lub za pomocą sitka lub gazy. Siekamy. Ser feta kroimy w drobną kostkę.Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem lub trzepaczką - ubijamy jajka z jogurtem i oliwą. Zawartość drugiej miseczki wlewamy do składników suchych i mieszamy, równocześnie dodając szpinak i ser feta.Foremki lub otwory muffinowej blaszki napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia lub zjeść na ciepło :))
,Składnik główny:feta,Składnik główny:szpinak,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,