Wykonanie
Puszyste muffiny ze
szpinakiem i
serem feta. Pełnią rolę babeczek lub
pieczywa do zup, lub jako przekąska o każdej
porze dnia.Tajemnica udanych muffin tkwi w odpowiednim mieszaniu składników ciasta. Osobno mieszamy składniki suche, a osobno
jajka z
jogurtem i
oliwą. Dopiero przed napełnieniem foremek
ciastem, łączymy wszystkie składniki razem. Mieszamy do momentu połączenia się, ale nie ucieramy na gładką masę. Muffinowe ciasto powinno być lekko grudkowate.Z podanych poniżej proporcji otrzymamy 18 muffin pieczonych w blaszce jak na załączonym poniżej zdjęciu. Otwory w prezentowanej blaszce mają po 5 cm średnicy w podstawie i 7 cm w górnej części. Napełniamy je
ciastem do 2/3 wysokości.Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, MuffinyNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
szpinak,
ser fetaWarto przeczytać też:wpis O muffinach i cupcakes. Na czym polega różnica?
Muffiny ze
szpinakiem i
serem feta na podstawie przepisu z Le Livre d'or des Gâteaux . Wydawnictwo - Cuisine Actuelle 2008Składniki:250 g świeżego lub
mrożonego szpinaku350 g
mąki pszennej3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 płaskiej łyżeczki
soli2 duże
jajka60 ml
oliwy z oliwek250 ml
jogurtu naturalnego250 g
sera fetaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza . Formę lub pojedyncze foremki na muffiny smarujemy
masłem.W rondelku umieszczamy
szpinak, dodajemy odrobinę
wody i szczyptę
soli oraz
pieprzu i dusimy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar
wody - rękoma lub za pomocą sitka lub gazy. Siekamy.
Ser feta kroimy w drobną kostkę.Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. W drugiej - mikserem lub trzepaczką - ubijamy
jajka z
jogurtem i
oliwą. Zawartość drugiej miseczki wlewamy do składników suchych i mieszamy, równocześnie dodając
szpinak i
ser feta.Foremki lub otwory muffinowej blaszki napełniamy
ciastem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia lub zjeść na ciepło :))
,Składnik główny:
feta,Składnik główny:
szpinak,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,