ßßß
składniki na 18 standardowych muffin:- 250g świeżego szpinaku (może być też mrożony)- 350g mąki pszennej (u mnie połowa pełnoziarnistej)- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 płaskiej łyżeczki soli- 2 duże jajka- 60ml oliwy z oliwek- 250ml jogurtu naturalnego- 250g sera fetaRozgrzać piekarnik do 180°C, foremki na muffiny wysmarować oliwą lub masłem. Do rondla wrzucić szpinak, zalać wodą, dodać szczyptę soli i pieprzu i dusić 5 minut. Odstawić do wystudzenia, po czym odcisnąć wodę z liści i posiekać szpinak. Ser feta pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej, mniejszej misce, wymieszać trzepaczką lub mikserem jajka, jogurt i oliwę. Wlać mokre składniki do miski z suchymi, wymieszać dodając jednocześnie posiekany szpinaki pokrojoną fetę. Otwory foremki na muffiny wypełnić do 2/3 wysokości ciastem i piec ok. 20 minut lub do czasu, jak będą zrumienione na złoto (u mnie to trwało 30 minut).