ßßß Cookit - przepis na MUFFINY ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

MUFFINY ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

nazwa

Wykonanie

W sobotę byłam pierwszy raz na wieczorze panieńskim :) Impreza zaczęła się w mieszkaniu, więc miałam przynieść jakąś przekąskę. Stwierdziłam, że wytrawne muffiny będą w sam raz do picia ;) A że w niedawno otwartym markecie w pobliżu znalazłam świeży szpinak, postanowiłam zaryzykować i zrobić muffinki znalezione niedawno w Artkulinariach . To moje drugie wytrawne muffiny, ale stwierdzam, że chyba będę robić ich więcej :)
Te są idealne jako samodzielna przekąska, ale myślę, że super byłyby także jako bułeczki, z wędliną i warzywami.
składniki na 18 standardowych muffin:
- 250g świeżego szpinaku (może być też mrożony)
- 350g mąki pszennej (u mnie połowa pełnoziarnistej)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 60ml oliwy z oliwek
- 250ml jogurtu naturalnego
- 250g sera feta
Rozgrzać piekarnik do 180°C, foremki na muffiny wysmarować oliwą lub masłem. Do rondla wrzucić szpinak, zalać wodą, dodać szczyptę soli i pieprzu i dusić 5 minut. Odstawić do wystudzenia, po czym odcisnąć wodę z liści i posiekać szpinak. Ser feta pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej, mniejszej misce, wymieszać trzepaczką lub mikserem jajka, jogurt i oliwę. Wlać mokre składniki do miski z suchymi, wymieszać dodając jednocześnie posiekany szpinaki pokrojoną fetę. Otwory foremki na muffiny wypełnić do 2/3 wysokości ciastem i piec ok. 20 minut lub do czasu, jak będą zrumienione na złoto (u mnie to trwało 30 minut).
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/07/Muffiny-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html