Wykonanie

Quiche prowansalski był moim pierwszym wytrawnym wypiekiem. Aż
dziwne, że jeszcze nie ma go u mnie na blogu. Nadrabiam to niedopatrzenie;-)Pamiętam, jak raz poczęstowałam nim znajomą. Porównała go do wyrobu słynnej restauratorki, u której go jadła i oznajmiła, że mój przebija tamten smakiem. Taka byłam dumna, choć może ten komplement nie był aż tak zasłużony…;-)Ostatnio szukałam różnic
między tartą a quiche. Z tego co doczytałam
tarta może być zarówno słodka jak i wytrawna, może (ale nie musi)
mieć nadzienie jajeczno-
śmietanowe, które jest obowiązkowe w wyłącznie wytrawnym quiche.

Składniki:Ciasto:100 g
mąki pszennej,50 g
masła,1
jajko,1 łyżka
wody,szczypta
soli.Farsz :1
bakłażan,1
cukinia,1
papryka,1
czerwona cebula,0,5 łyżeczki suszonego
tymianku,1 łyżeczka
natki pietruszki,
oliwa,2
jajka,250 ml
śmietany 18%,
sól,
pieprz.Przygotowanie:Do
mąki dodać kawałki twardego
masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć
ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Na
oliwie podsmażyć
cebulę pokrojoną w piórka,
cukinię i
bakłażana pokrojone w plastry i
paprykę pozbawioną nasion również w plastry. Dodać
przyprawy i
tymianek. Chwilę poddusić, aż zmiękną.Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie podsmażone warzywa. Do
śmietany dodać
jajka,
przyprawy i
natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.