ßßß Cookit - przepis na Quiche prowansalski

Quiche prowansalski

nazwa

Wykonanie

Quiche prowansalski był moim pierwszym wytrawnym wypiekiem. Aż dziwne, że jeszcze nie ma go u mnie na blogu. Nadrabiam to niedopatrzenie;-)
Pamiętam, jak raz poczęstowałam nim znajomą. Porównała go do wyrobu słynnej restauratorki, u której go jadła i oznajmiła, że mój przebija tamten smakiem. Taka byłam dumna, choć może ten komplement nie był aż tak zasłużony…;-)
Ostatnio szukałam różnic między tartą a quiche. Z tego co doczytałam tarta może być zarówno słodka jak i wytrawna, może (ale nie musi) mieć nadzienie jajeczno-śmietanowe, które jest obowiązkowe w wyłącznie wytrawnym quiche.
Składniki:
Ciasto:
100 g mąki pszennej,
50 g masła,
1 jajko,
1 łyżka wody,
szczypta soli.
Farsz :
1 bakłażan,
1 cukinia,
1 papryka,
1 czerwona cebula,
0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczka natki pietruszki,
oliwa,
2 jajka,
250 ml śmietany 18%,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, cukinię i bakłażana pokrojone w plastry i paprykę pozbawioną nasion również w plastry. Dodać przyprawy i tymianek. Chwilę poddusić, aż zmiękną.
Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie podsmażone warzywa. Do śmietany dodać jajka, przyprawy i natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/02/quiche-prowansalski.html