Wykonanie

Jeśli ktoś obserwuje mojego bloga to wie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju quiche, tarty i tartaletki. Potrawy te są niezwykle efektowne i w zależności od nadzienia zadowalają nas słodkim bądź wytrawny smakiem:)Podczas kolacji świętowania mojej obrony magisterskiej podałam quiche z
bakłażanem i
cukinią, dopełniony smakiem
orzecha włoskiego i mojego ulubionego
sera pecorino. Palce lizać!:)Możecie wykorzystać również zieloną
cukinię i uzyskać trójkolorowy efekt:)

Składniki:kruche ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej razowej125g
masła3 łyżki
wody2 duże
żółtka1/2 łyżeczki
solinadzienie:1
bakłażan1 żółta
cukinia3 duże
jajkaok 300g
śmietany 18%150g posiekanych
orzechów włoskich80g
startego sera pecorino2 łyżki pokruszonej gorgonzoli (opcjonalnie)
sól,
pieprz
Przygotowanie:Wsyp
mąkę,
sól i
masło do dużej miski i zmiksuj (ręcznie, mikserem bądź robotem kuchennym), a następnie dodawaj
wodę i
żółtka mieszając na wysokich obrotach, aż ciasto zacznie rozpadać się na kawałki. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na min. 1godzinę.
Cukinię i
bakłażana umyj i pokrój na plasterki. Plasterki
bakłażana posyp delikatnie
solą i wyłóż na durszlaku do odsączenia.W drugiej misce ubij
jajka ze
śmietaną,
serem (zostaw 1 łyżkę pecorino do posypania wierzchu),
solą i
pieprzem.Przygotuj formę do tary (ja użyłam tortownicę o średnicy 23cm). Rozwałkuj ciasto na krążek i ułóż w przygotowanej formie. Jeśli ciasto się rozpada i ciężko je rozwałkować umieść je w kawałkach i scal na dnie i bokach tortownicy.Na dnie wyłóż
orzechy włoskie i zalej je masą jajeczną. Następnie układaj na przemian paski
bakłażana i
cukinii. Całość posyp 1 łyżką pecorino. Piecz ok 35min w rozgrzanym do 200* piekarniku, aż quiche
zrobi się złociste.Podawaj gorące bądź w temperaturze pokojowej:)Smacznego!:)