ßßß
Jeśli ktoś obserwuje mojego bloga to wie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju quiche, tarty i tartaletki. Potrawy te są niezwykle efektowne i w zależności od nadzienia zadowalają nas słodkim bądź wytrawny smakiem:)Podczas kolacji świętowania mojej obrony magisterskiej podałam quiche z bakłażanem i cukinią, dopełniony smakiem orzecha włoskiego i mojego ulubionego sera pecorino. Palce lizać!:)Możecie wykorzystać również zieloną cukinię i uzyskać trójkolorowy efekt:)
Składniki:kruche ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej razowej125g masła3 łyżki wody2 duże żółtka1/2 łyżeczki solinadzienie:1 bakłażan1 żółta cukinia3 duże jajkaok 300g śmietany 18%150g posiekanych orzechów włoskich80g startego sera pecorino2 łyżki pokruszonej gorgonzoli (opcjonalnie)sól, pieprz
Przygotowanie:Wsyp mąkę, sól i masło do dużej miski i zmiksuj (ręcznie, mikserem bądź robotem kuchennym), a następnie dodawaj wodę i żółtka mieszając na wysokich obrotach, aż ciasto zacznie rozpadać się na kawałki. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na min. 1godzinę.Cukinię i bakłażana umyj i pokrój na plasterki. Plasterki bakłażana posyp delikatnie solą i wyłóż na durszlaku do odsączenia.W drugiej misce ubij jajka ze śmietaną, serem (zostaw 1 łyżkę pecorino do posypania wierzchu), solą i pieprzem.Przygotuj formę do tary (ja użyłam tortownicę o średnicy 23cm). Rozwałkuj ciasto na krążek i ułóż w przygotowanej formie. Jeśli ciasto się rozpada i ciężko je rozwałkować umieść je w kawałkach i scal na dnie i bokach tortownicy.Na dnie wyłóż orzechy włoskie i zalej je masą jajeczną. Następnie układaj na przemian paski bakłażana i cukinii. Całość posyp 1 łyżką pecorino. Piecz ok 35min w rozgrzanym do 200* piekarniku, aż quiche zrobi się złociste.Podawaj gorące bądź w temperaturze pokojowej:)Smacznego!:)